Globalleşen dünyamızda teknolojik gelişmeler ve bunun yanı sıra bilgisayar ve internet kullanımının giderek yaygınlaşması, hem bireyleri hem de işletmeleri bir değişime götürmüştür. Günümüzde artan rekabet koşulları ile ...
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılan İslam Ansiklopedisi dünya ve İslam âlemi için büyük bir kaynak niteliğindedir. Bu kaynak, Müslüman duyarlılığı ile yazılmıştır. Kelam ilmini ilgilendiren maddeler tezimizin konusunu ...
Bu araştırma, sanal alem, sanal aşk, popülarite, teknoloji bağımlılığı, muhafazakar toplum yapısı, yalnızlık problemi, bilişim çağı, sosyal medya siteleri gibi konu ve kavramlar üzerinden sosyal medya evliliklerinin ...
Bu çalışma, "istihâle" ve "istihlâk" terimlerini gıda helalliği açısından ele almaktadır. Bu yöntemlerin gıdaların helalliğini ve haramlığını belirleme noktasında bir olanak sağlayıp sağlamayacaklarının tespit edilmesi ...
Bu araştırma, Harran Ovası sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile karakterler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla, Harran Üniversitesi Ziraat ...
Toplam 225 000 hektarlık Harran Ovası büyük bir tarımsal potansiyele sahiptir. Bu topraklar üzerinde bazı çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, önemi dolayısıyla ayrıntılı çalışmalara büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ...
Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biyoetanol, karbonhidrat değeri yüksek hammaddelerden (şeker kamışı, mısır, algler, şeker pancarı) mikroorganizmaların yardımıyla fermantasyon yoluyla elde edilen çevre dostu sıvı bir ...
Binalarda ısıtma ve soğutma için harcanan enerji, birçok ülkede enerji tüketiminin ana kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, enerjiyi korumak ve enerji kayıplarını en aza indirmek için uygun alternatifleri ...
Taşkınlar, tahrip gücü yüksek olan ve dünyada sık karşılaşılan doğal afetlerden biridir. Ülkemizde son yıllarda taşkınların oldukça ciddi düzeyde ele alınmasına ve havza temelli önleme çalışmalarına ağırlık verilmesine ...
Son yıllarda, enerji dönüşüm teknolojilerinde sağlanan gelişimlere bağlı olarak, güneş enerjisi çok geniş uygulama alanları kazanmıştır. Yeryüzüne gelen güneş ışığından ısı ve elektrik üreten güneş enerjisi teknolojileri; ...
Elyaf takviyeli polimer donatılar, yüksek korozyon direncine ve çekme dayanımına sahip olmasının yanında hafif bir malzeme olmasından dolayı, geleneksel çelik donatının yerine kullanılabileceği düşünülmektedir. Elyaf ...
Bu çalışmamızda Mardin ili Derik ilçesi yerel zeytin çeşitlerini belirlemek amacıyla 2016/2017 yılları arasında Derik ilçesindeki zeytin bahçesinde yürütülmüştür. Mardin ili gerek sofralık gerekse zeytinyağı üretiminde ...
Bu çalışma hidrojen sülfitin (H2S), bor (B) toksisitesine maruz kalan Capia tipi kırmızı tatlı biber bitkisinin fizyolojik gelişimine ve besin elementi alımına etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Biber bitkileri ...
Bu çalışmada, bor katkılı elmas elektrotları karbon nanotüp ve karbon nanoblack ile modifiye edilerek askorbik asit (AA) varlığında metimazolün (MTZ) saptanmasına uygulanmıştır. Elde edilen modifiye elektrot MTZ molekülünün ...
Bu çalışmada; 2017 yılında Şanlıurfa ili merkez ilçelerde ikamet eden hanehalklarının sosyo-ekonomik özellikleri, harcamaları ve toplam harcama içinde gıdaya ayrılan payın belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ...
Bu çalışmanın amacı, Harran ovası topraklarında belirlenen bu fiziksel ve kimyasal analizleri yaparak bu konuda yapılmış olan çalışmaları daha kapsamlı hale getirip, daha detaylı bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Toprak ...
Peptidler ve proteinlerin temel bileşenleri olan aminoasitler, dünyadaki tüm canlılar için yapı taşları olarak bilinmektedir. Özellikle, protein sentezi için kullanılan yirmi önemli aminoasit; insan vücudunun sağlığını ...
Transfer hidrojenasyon tepkime metodu; uygulanabilirliği ve farklı bir yöntem olması sebebiyle sentetik ve çevreci bir bilim dalı olan kimya açısından daha fazla ilgi odağı olabilmektedir. Transfer hidrojenasyon reaksiyonu ...
Bu araştırma ile bazı cin mısırı genotiplerinin tane verimi ve verimle ilgili bazı morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2017 senesi üretim döneminde ikinci ürün olarak Şanlıurfa koşullarında ...
Bu çalışmada laktozu laktaz enzimi ile hidrolize ederek tatlılık oranındaki artıştan yararlanarak, dondurmadaki şeker miktarının duyusal olarak hissedilmeyecek şekilde düşürülmesi hedeflenmiştir. Çalışmada 4 farklı şeker ...