Harran University DSpace

Tuz, herbisit ve bazı yabancı otların pamuk ve buğday bitkilerinde klorofil ve bazı enzim aktiviteleri üzerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Mehmet, Deme
dc.date.accessioned 2019-06-27T10:48:59Z
dc.date.available 2019-06-27T10:48:59Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/902
dc.description.abstract Bu araştırma 2006-2007 yılları arasında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak Pamuk ve Buğday kültür bitkileri ile Sorghum halepense, Cynodon dactylon, Amaranthus retroflexus, Sinapis arvensis ve Avena fatua yabancı otları, tuz, Trifluralin, Fluazifop-p-butyl, Cladinofop propargyl ve Tribenuron methyl etkili maddeli herbisitler kullanılmıştır. Deneme saksılarda, tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre tuzluluktaki artışa bağlı olarak tohumun birim zamandaki çimlenme hızı ve çimlenme oranı azalmıştır. Pamuk ve buğdayda artan tuzlulukla ters orantılı olarak toplam klorofil, klorofil a ve klorofil b miktarının azaldığı görülmüştür. Peroksidaz enzim aktivitesi, pamukta ilaçlamadan 13 gün sonra Trifluralin + 150 mM NaCl’de önemli derecede artmıştır. Pamuk polifenol oksidaz (PPO) oranı ise ilaçlamadan 13 gün sonra, Fluazifop p buthyl + 150 mM NaCl uygulamasında önemli derecede artmış, fakat Trifluralin uygulamalarında ise artan tuzluluğa bağlı olarak azalmıştır. Buğdayda ilaçlamadan 13 gün sonra Cladinofop propargyl + 75 ve Cladinofop propargyl + 150 mM NaCl ile Tribenuron methyl + 75 ve Tribenuron methyl + 150 mM NaCl uygulamalarında, POD aktivitesi önemli derecede artmıştır. Buğdayda polifenol oksidaz (PPO) oranı ise bütün uygulamalarda kontrolden düşük çıkmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bitki Koruma Anabilim Dalı en_US
dc.subject Pamuk, Buğday, Yabancı Ot, Tuzluluk, Herbisit, Enzim aktivitesi = Cotton, Wheat, Weed, Salinity, Herbicide, Enzyme activity en_US
dc.title Tuz, herbisit ve bazı yabancı otların pamuk ve buğday bitkilerinde klorofil ve bazı enzim aktiviteleri üzerine etkileri en_US
dc.title.alternative Effect of salt herbicide and some weed plants on chlorophyll and enzyme activity of the cotton and wheat en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account