İnsanlık tarihi boyunca; iletişim kurma, karşılıklı anlaşabilme ve bunun yanında bilginin aktarımı amacıyla çeşitli alfabeler geliştirilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günümüzde el yazısı tanıma için farklı ...
Bu çalışmada Şanlıurfa ili merkez ilçelerindeki marketlerde satılan konserve olmak üzere dört balık türündeki biyojen amin düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklerdeki biyojen amin düzeylerinin araştırılması için ...
Topraklar son zamanlarda adli uygulamalarda kullanılan önemli kanıtlardan birisi olmuştur. Toprakların çok değişken ve dinamik bir yapıya sahip olması onları adli kullanımda faydalı hale getirirken onların kanıt olarak ...
Bu çalışmada Cevizli Pekmez Kreması olarak tanımlanan yeni bir kahvaltılık ürün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ürün bileşenleri olarak üzüm pekmezi, Şanlıurfa sadeyağı ve öğütülmüş ceviz kullanılmıştır. D-Optimal ...
Su yaşamsal faaliyetlerimizin temelini oluşturmaktadır. Yeryüzünde değişen doğal ortamlar, sanayileşme, küresel ısınma, yaşamsal dengenin değişiyor olması doğada suyun değerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. ...
Klebsiella pneumoniae, göz ve cilt enfeksiyonu, solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonları gibi çok sayıda enfeksiyonun nedeni olan, yüksek oranda uyarlanabilir Gram negatif bir bakteridir. Konağın savunması tehlikeye ...
Halihazırda kullanılan antibiyotiklere dirençli bakteriler, ciddi bir küresel sağlık sorunu olarak ortaya çıkmakta ve yanık hastalarında uğraşılması gereken temel konulardan biri haline gelmektedir. Antimikrobiyal tedavideki ...
Bu çalışmada, üçüncü mertebeden kısmi diferansiyel denklemin çözümü homotopy pertürbasyon metodu ile elde edildi. Çözüm için homotopy pertürbasyon metodu oluşturuldu. Bu metot kullanılarak lineer ve lineer olmayan örnek ...
Bu çalışmada, üçüncü mertebeden kesirli kısmi diferansiyel denklemin başlangıç-sınır değer problemi ele alındı. Bu denklemleri uygun başlangıç ve sınır koşullarıyla birlikte sayısal olarak çözmek için Laplace dönüşüm metodu ...
Tarımsal zararlıların biyolojik mücadelesinde kullanılan predatör ve parazitoit popülasyonları doğada zararlı organizmaları ekonomik zarar seviyesinin altında tutmak için yeterli yoğunlukta olmayabilir. Bu sebeple, biyolojik ...
Teknolojinin hızla geliştiği dünyada şirketler sürekli olarak gelişmeye, dijital dönüşüme ayak uydurmaya çalışmış ve bunun için pek çok alanda doğan yeni ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçlara çözümler aramaya yönelmiştir. Robotik ...
Çağımızın en büyük ve göz ardı edilemeyecek sorunlarından olan küresel iklim değişikliğinin ortaya çıkması ile birçok araştırma ve çözüm önerisi de beraberinde gelişmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları bu çözüm önerilerinin ...
Son yıllarda hem sivil hem de askeri alanlarda kullanımı yaygınlaşan İnsansız Hava Araçlarında(İHA) optimal tasarım parametresi uçuş süresidir. Uçuş süresindeki en önde gelen parametre aracın aerodinamik performansıdır. ...
Bu çalışmada, japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına farklı miktarlarda ilave edilen kurutulmuş yumuşak fıstık dış kabuğunun (Pistacia vera L.) performans, kesim özellikleri, kan parametreleri ve oksidatif ...
Bu çalışmada üzüm pekmezi, sadeyağ ve öğütülmüş antepfıstığı karışımından oluşan Antep fıstıklı pekmez kreması olarak tanımlanan yeni bir ürünün elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, DOptimal Karışım Modeli ...
Bu çalışmada atık biyokütle kaynaklarından tütün sapı (TS) ve bamya sapıdan (BS) ZnCl2 ve H3PO4 aktifleştiricileri kullanılarak mikrodalga destekli impregnasyon yöntemi ile aktif karbon sentezlenmiştir. Aktif karbonlar ile ...
Bu çalışmada çok yüksek frekans uygulamaları için akım modlu logaritmik tabanlı dördüncü dereceden alçak geçiren Chebyshev süzgeç tasarlanmıştır. Logaritmik tabanlı süzgeçler aktif devreler kategorisindedirler. Bu süzgeçler ...
Deprem davranışı ve yük taşıma kapasitesi açısından kompozit taşıyıcı sistemler, betonarme sistemlere göre daha iyi performans göstermektedir. Bu çalışmada, ele alınan bir betonarme bina ile kompozit kolonlu bir bina yatay ...
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte internet ve akıllı teknoloji başta olmak üzere hayatın her alanında her şey dijitalleşiyor. Teknolojinin bu hızlı gelişimi, akıllı bina kontrol sistemleri gibi otomasyon ...
Bu araştırmada geleneksel peynirli helva üretiminde farklı oranlarda amaranth (%100, %75, %50, %25) ve şeker yerine tamamen stevia kullanımının helvanın fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. ...