Bu çalışma Diyarbakır ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin çeşitli kayıtların değerlendirilmesi suretiyle mevcut yapıları ile karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve bunlara ilişkin çözüm önerileri sunmak amacıyla ...
Bu çalışmada Şanlıurfa’da yetiştiriciliği yapılan Şarole ve Esmer erkek sığırlarda Bertalanffy modeli kullanılarak büyüme ve gelişme özelliklerinin tahminlenmesi ve elde edilen parametreler ile iki ırkın Şanlıurfa koşullarında ...
Siyah alaca buzağılarında sütten kesim öncesi performans değerlerine farklı besleme şekillerinin etkisini tespit etmek için 3*2 faktöriyel deneme desenine göre bir çalışma yapılmıştır. Gruplar; 1- Kontrol: tamamen süt ...
Hayvancılık sektörü ülke nüfusunun dengeli ve sağlıklı beslenmesine kaynak sunan, kırsal kalkınmayı sağlayan ve kırsalda refah seviyesini olumlu anlamda etkileyen önemli bir sektördür. Türkiye’de 26 Ağustos 2016 tarihinde ...
Bu çalıĢmada, bezelye bitkisinde (Pisum sativum L.) farklı organik gübrelerin toprak ve yapraktaki besin elementi üzerine etkisi araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmamızda organik toprak kullanılmıĢtır. Gübre olarak, 5 tane farklı ...
Bu araştırma, 2015 ve 2016 yılları ikinci ürün yetiştirme sezonunda Harran Ovası koşullarında fizyolojik ve morfolojik parametreler kullanarak bazı soya genotiplerinde verim ve kalite kriterlerini belirlemek amacıyla ...
Bu çalışma Şanlıurfa ili biber yetiştirilen alanlarda fitoplazma hastalığına benzer simptomlar gösteren biber bitkilerinde, fitoplazma varlığını saptamak ve karakterizasyonu yapmak amacıyla yürütülmüştür. Bozova, Haliliye, ...
Harran Ovası koşullarında damla sulama yöntemi kullanarak, mikorizasız ve mikorizalı faktörde farklı su seviyelerinde(%50, %100 ve %150) patlıcan bitkisinde (Solanum melongena L.) tesadüf bloklarında bölünmüş parseller ...
Yapılan çalıĢmada ġanlıurfa ilinin Bozova, Harran ve Siverek ilçelerinin çevresinde çeĢitli tarlalarda yetiĢmiĢ olup daha sonra kurutulan kırmızı biberin (isotun) doğal radyasyonu tespit etmektir. ġanlıurfa bölgesine özgü ...
Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP) biber üretim alanlarında hastalık belirtisi görülen bitkilerden Fusarium spp., Fusarium solani, Fusarium oxysporum ve Fusarium oxysporum f. sp. vasinfectum (Fov), Macrophomina ...
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi sera koşullarında 2019-2020 yılları arasında yapılmış olan bu çalışma ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi yaygın olan Antepfıstığının fabrika atığından elde edilen biyokömür ...
Karbonca zengin olan biyokömür, biyokütlenin yüksek sıcaklıkta, çok az oksijenle veya oksijensiz ortamda termokimyasal olarak bozulması ile elde edilmektedir. Biyokömür, ekonomik olarak başka şekilde kullanımları mümkün ...
Bu çalıĢma, Harran Üniversitesi Eyyübiye YerleĢkesi‟ndeki Ziraat Fakültesi‟ne ait polikarbon serada, 2 farklı EC (3 dS/m, 7 dS/m) ve 3 farklı hümik asit (0 ml, 0.7 ml/l ve 1.4 ml/l ) dozu uygulamasının, Alsancak F1 domates ...
Bu çalışma, yarı kurak iklim koşullarında damla sulama yöntemi ile yetiştirilen karpuz için uygun sulama programının belirlenmesi amacı ile 2021 yılında Midyat’ta yürütülmüştür. Çalışma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller ...
Bitki büyümesini teşvik eden rizobakteri (PGPR) toprak verimliliğini artırmak, bitki büyümesini teşvik etmek ve çevreye duyarlı sürdürülebilir tarımın gelişmesi içi fizopatojenlerin bastırılmasında önemli rol alır. Kısıntılı ...
Tüketime hazır gıdalar, başka bir hazırlık veya işlem yapmadan hemen satış noktasında tüketilebilecek yiyecek ve içecekler olarak tanımlanabilmektedir. Sokak yiyecekleri tüketimi, kökleri çok eskilere dayanan bir yeme-içme ...
Bu çalışmada meyan bitkisinin (MB) (Glycyrrhiza glabra L.) en fazla kullanılan kısmını oluşturan köklerinin (Liquiritiae radix) klasik ekstraksiyonu, elde edilen ekstraktların herhangi bir kurutma yardımcı materyali (KYM) ...
Bu Çalışma 2014 ve 2015 üretim döneminde Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü arazisi üzerinde bulunan Güneydoğu Anadolu Asma Gen Kaynakları Ahmet Münir Bilgen Üretim parselinde yer alan 4 ve 6 yaşlı, 1103 Paulsen ...