Bu araştırma; Şanlıurfa ekolojik koşullarında, 2018-2019 yetiştirme sezonunda, Harran Üniversitesi Osman Bey Kampüsü Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Araştırma tarla denemeleri tesadüf blokları ...
Bu çalışmada Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan farklı at çiftliklerinden at beslemesinde kullanılan en popüler kaba yemler olan, buğday samanı, yulaf, arpa ezmesi, mısır fleksi, yonca kuru otu ve çayır kuru otu ve ...
Bu çalışma; 6 farklı su tutucu polimer (0, 100, 150, 200, 250 ve 300 g/6 m²) dozunun meradaki bitki kompozisyonunun, kuru ot verimi, kuru madde verimi, kuru madde oranı, buğdaygil oranı, baklagil oranı, diğergil oranı, ham ...
Bu araştırma kışlık ara dönemde yetiştirilen yaygın fiğ tahıl karışımlarında farklı ot hasat dönemlerinin ot verim ve kalite özelliklerine olan etkisinin belirlenmesi amacıyla 2019-2020 yetiştirme sezonunda Şanlıurfa ili ...
Biyokütlenin hidrotermal karbonizasyonu sonucu elde edilen ürünlerin tekrar kullanılabilmesi son zamanlarda dikkat çeken bir çalışma alanı haline gelmiştir. Hidrotermal karbonizasyon işleminin biyokütle için bir ön kurutma ...
Bu çalışmada, tartılı lizimetre ile referans yonca bitkisinin su tüketiminin belirlenmesi ve ampirik eşitliklerle karşılaştırması amaçlanmıştır. Çalışma Şanlıurfa ili, Harran Ovasında bulunan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ...
Işıkla bazı materyallerin etkileşimi sonucu oluşan fotokataliz olayı ZnS ve katkılı ZnS ince filmlerde incelendi. Fotokatalizörün ışıkla etkileşimi boyunca fotokatalitik reaksiyonlar devam eder. Kullanımı çok yaygın olan ...
DeğiĢen iklimle birlikte, daha fazla stres faktörü bitki büyümesi ve geliĢmesini olumsuz etkilemekte, dolayısı ile global gıda güvenliği her geçen gün daha fazla tehlikeye girmektedir. Hızla artan dünya nüfusunu ve gelecek ...
Demir tüm bitkilerin beslenmesinde zorunlu bir besin elementi olmasına rağmen mısır gibi hızlı geliĢen bitkilerde eksikliği daha hızlı görülebilmektedir. Bu çalıĢmada Harran Ovası'nda yetiĢtirilen mısır bitkisine yapraktan ...
Tarımsal ürünlerin kritik büyüme dönemlerinde uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak verim tahmininin yapılabilmesi hem yapılacak tarımsal uygulamaların optimizasyonu hem de erken rekolte hesaplamalarının yapılabilmesini ...
Bu araştırma, hidrojen sülfürün (H2S), tuz (NaCl) etkisine maruz bırakılan DKC 6311 mısır çeşidi bitkisinde meydana gelen oksidatif stres ve mısır bitkisinin fizyolojik aktivitelerine etkisinin saptanması amacıyla ...
Bu çalışmada, artan dozlarda solucan gübresi uygulamasının (vermikompost) buğday bitkisinin bazı fiziksel (bitki boyu, kuru ağırlığı) özellikleri ve bitkide makro ve mikro (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn ) bitki besin ...
Son yıllarda tam buğday unundan yapılan gıdalara talep artmaktadır. Beyaz undan yapılan bisküvi ile mukayse edildiğinde tam buğdaydan yapılanların depolama sorunu ve kalitede düşme gözlenmektedir. Bu araştırmada; buğday ...
AĢırı azotlu gübre kullanımı bir yandan küresel ısınma ve yeraltı sularının kirlenmesi gibi çevre felaketlerine yol acarken diğer yandan ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu nedenlerle zirai üretimde verimi etkilemeden ...
Bu çalışmada, süne-kımıl (Eurygaster spp. ve Aelia spp.) zararına uğramış buğday ununun, kuvvetli buğday unuyla belli oranlarda paçal yapılarak uygun oranlarda L-AA (Askorbik asit) ilavesinin tırnaklı ekmek kalitesine ...
Tarımsal üretim yapmak ve daha kaliteli, daha fazla ürün almak için pestisitlerin bir grubu olan insektisitlerin kullanımı zorunlu olmaktadır. Bu çalışmada, insektisit olarak Acetamiprid, Lambda Cyhalothrin, Cypermethrin ...
Yapılan tez çalışması, farklı bitki ve meyvelere ait spektral yansımaların karşılaştırılmasından oluşmuştur. Daha özel alanda ise bibere (isot) ait iki ayrı uygulama üzerine çalışılmıştır. Birinci uygulamada, Şanlıurfa GAP ...