Günümüzde radyasyon; güvenlik, sağlık, madde tanımlama ve enerji gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Radyasyonun verimli bir şekilde kullanılmasının yanı sıra radyasyondan korunma da önem arz etmektedir. Bu bağlamda üç ...
Bu çalışma, Gün pekmezi kremasının üretiminde uygun tereyağı oranının tespit edilmesi ve kremanın karakteristik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla farklı oranlarda tereyağı içeren (A: %20; B: %25; ...
Bu çalışmada dondurma üretiminde salep ve diğer bazı stabilizörlere alternatif olarak Bosweillia carterii sakızının kullanım olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla dondurmaların yağ içeriği %4’e ayarlanmış ve stabilizör ...
Bu çalışmada, mikrobiyal transglutaminaz enziminin (MTG) dondurma üretiminde stabilizör olarak tek başına veya diğer stabilizörle birlikte kullanılabilirliği ve buna ilaveten MTG enziminin dondurmaya üretimin hangi aşamasında ...
İyonosfer tabakası, Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) uydularının radyo dalgalarının frekanslarına bağlı olarak zaman gecikmesi oluşturan aktif bir ortam olarak tanımlanmaktadır. İyonosferik çalışmaların birçoğu, GPS ...
Bu çalışmada zeytin yaprağı ekstraktının ultrason destekli ekstraksiyonunun optimize edilmesinde sıcaklık, süre ve ultrasonik güç olmak üzere üç farklı bağımsız değişken kullanılmış ve bu değişkenlerin, ekstraktların toplam ...
Son yıllarda çevresel stres faktörlerinin sucul canlılar üzerindeki etkileriyle ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Artan çevre kirliliğine baktığımızda araştırmacılar, çevresel kirliliğin etkilerini sucul canlılar üzerinden ...
Carasobarbus luteus (Heckel, 1843) Fırat ve Dicle Nehirlerinde doğal olarak yaşayan bir balık türüdür. Gıda olarak yüksek talep gördüğü için ekonomik olarak önemlidir. Bu çalışmanın amacı C. luteus populasyonlarında mtDNA ...
Bu çalışmada, Batman ili Sason ilçesindeki üç işletmede ipekböceği yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve koza kalite parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletmelerden sağlanan yaş koza örneklerinde; yaş koza ağırlığı, ...
Bu çalışmada Dilimlenebilir Eritme peyniri üretiminde peynire değişik aroma kazandırmak, peynirin mikrobiyal yükünü azaltarak raf ömrünü arttırmak ve raf ömrü sırasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan küflenmenin ...
Bu çalışmada olgunlaşma sırasında Eritme peynirinde (Kaşar tipi peynir) küflenmenin önlenmesi amacıyla cevap yüzey tekniği kullanılarak yenilebilir film ve baharat optimizasyonu yapılarak antifungal etkileri araştırılmıştır. ...
Bu çalışmada koyun ve inek Şanlıurfa sadeyağı ile bu yağların farklı oranlarda (%10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90) tereyağ aromalı bitkisel susuz yağ ile karışımlarından elde edilen yağların bazı fizikokimyasal, renk, ...
Semi-arid iklim koşullarında farklı anaçlar üzerine aşılı sofralık üzüm çeşitlerinin verimliliği, yaş üzüm kalitesi, çekirdeklerinin pomolojik özellikleri, yağ asidi kompozisyonarı ve yapraklarında stoma morfolojileri ile ...
Bu çalışmada, erkek ivesi kuzularına ait canlı ağırlığı etkileyen bazı vücut ölçülerinden elde edilen veriler ele alınarak, çoklu regresyon ve ANFİS analizleri yapılmış, elde edilen sonuçlar üzerinden her iki modelin ...
Bu araştırmada, tam yağlı süt ve süt ikame yemi ile beslenen buzağılarda kaba yemli ve kaba yemsiz beslemenin sütten kesim dönemine kadar buzağı performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma boyunca her grupta ...
Bu çalışmada, İvesi Koyunu ülkemizdeki yağlı kuyruklu koyun ırklarından biri olup, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay illerinde yetiştirilmektedir. İvesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ...
Bu çalışmada, Suruç yöresi koyunların filogenetik yapıları moleküler tekniklerle belirlenmeye çalışılmıştır. Koyunlardan genomik DNA izolasyonu için kan örnekleri toplanmış ve tüm örneklerden genomik DNA izole edilmiştir. ...
Bu çalıĢma, Malatya-DoğanĢehir yöresi koyunların filogenetik yapıları moleküler tekniklerle belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Koyunlarda genomik DNA izolasyonu için koyunlardan kan örnekleri toplanmıĢ ve tüm örneklerden genomik ...