Dünyada olduğu kadar Türkiye'de de, enerji üretiminin yetersizliği, elektriğin sürekli fiyat artışı, pik saatlerinde enerji talebinin artması ve yenilenebilir enerji santrallerinin şebekeye entegrasyonunda yaşanan güçlükler, ...
Bu çalışmada; Tam Otomasyonlu Polikarbon Serada Topraksız Kültürde Yetiştirilen Hıyarın Sulama Programının belirlenmesi amacıyla CAP'te günlük buharlaşan suyun farklı katları hıyar bitkisine uygulanmıştır. Deneme 2006 ...
Bu araştırma, Harran Ovası koşullarında 2015-2016 üretim sezonunda kışlık buğday için en uygun tamamlayıcı sulama programını geliştirmek için yürütülmüştür. Bu amaçla buğdayın büyüme mevsimi boyunca fenolojik gelişme ...
AraĢtırmada, üreticilerin tarımsal üretimdeki faaliyetleri ile ilgili gayelerine eriĢmek için uyguladıkları davranıĢ ve tutumları ölçmek amaçlanmıĢtır. ÇalıĢmanın verilerini ġanlıurfa ili ilçelerindeki köylerde tarımsal ...
Coğrafi ĠĢaretler (CĠ), belirgin bir niteliği, ünü veya farklı özellikleri bakımından kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge ya da ülkeyle özdeĢleĢmiĢ ve ülkeye has ürünü gösteren iĢaretlerdir. Bu ürünün, piyasadaki diğer ...
Tarımsal üretimde kaynakların kıt olması ve bu kaynakların azalış göstermesinden dolayı verimli uygulamaların önemi artmaktadır. İyi ve verimli tarımsal uygulamalardan biri de toprak tesviyesidir. Sulama suyunun tarlanın ...
Çinko (Zn) noksanlığı bitkide, insanda ve hayvanda sorunlara neden olan yaygın bir mikro element noksanlığıdır. Çinko noksanlığında bitkide verim ve bitkisel ürünlerin besleme kalitesinde düşüşler görülmektedir. Çinko ...
Bu çalışmada, farklı arazi yüzey şekillerine ve yapılacak tarımsal faaliyetin amacına göre tarımda işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları da göz önüne alınarak performansını sürekli ve yüksek seviyede tutacak çok eklemli ...
Tarımsal üretimde; çalışılan alan, çalışma şartları, makineleşme, mevsim farklılıkları, kullanılan kimyasallar, teknoloji, üretim yönetimi gibi daha birçok farklılık karşımıza çıkmaktadır. Her bir tarımsal üretimde iş ve ...
Yerel kalkınmanın sağlanması ve bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak için başvurulacak en önemli sektörlerden biri turizm sektörüdür. Şanlıurfa ilinin zengin bir tarihe ve kültüre sahip olması turizm potansiyelini ...
Bu çalışmada, Şanlıurfa ili sınırları içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ne kayıtlı çiftçilerin çeşitli kaynaklardan aldıkları tarımsal destek ve teşviklerin niteliği, kapsamı, doğru olup olmadığı, adil dağıtılıp ...
Bu çalışmada, tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan yabancı otların mikrodalga uygulanarak yok edilmesi yönteminin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Araştırmada bitki olarak yabani hardal, yabani yulaf, tere ve ...
Tarımsal mücadelede, etkinliğinin kısa sürede görülmesi, kolay olması ve geniş alanlarda uygulanabilir olması gibi sebeplerle en fazla kullanılan yöntem kimyasal mücadele yöntemidir. Fakat kimyasal mücadele yönteminin uzun ...
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada sanayileşme, nüfus ve tüketimde meydana gelen artışlar sonucunda alternatif kaynak bulma konusundaki sorunlarda da artışlar ortaya çıkmıştır. Doğal kaynaklarda meydana gelen hızlı tüketim ...
Ülkemizde son yıllarda gayrimenkullerin değerlemesi giderek önem kazanmaktadır. Gayrimenkullerin değerlemesi Coğrafi Bilgi Sistemlerinin(CBS) kullanımıyla ve ortak paydaşlar ile doğru, güvenilir, kolay bir değerleme sürecini ...
Bu çalışma kapsamında 1960-2012 yılları arası Fırat Havzası genelinde meydana gelen taşkınlara ait risk haritalaması, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve istatistik analiz metotları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ...
Bu çalışmada, Phlebotomus papatasi populasyonunda mitokondriyal DNA sitokrom c oksidaz altünite I (mtDNA COI) gen bölgesinin dizi analizlerine dayalı genetik çeşitlilik belirlenmiştir. Toplam 35 örnekte altı değişken bölge ...
Bu araştırma, bazı tatlı mısır genotiplerinde farklı zamanlarda yapılan hasadın verim ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2016 ve 2017 yıllarında Şanlıurfa koşullarında yürütülmüştür. Deneme tesadüf ...
Yüksek ekonomik değere sahip olan süt ürünlerinden bir tanesi de gelişmiş tat, aroma ve yüksek protein değerine ve uzun raf ömrüne sahip peynirdir. Peynir yapma işlemi pıhtılaştırma, asitlendirme, pıhtı kesme, tuzlama, ...