Harran University DSpace

Bazı yağ ikame maddeleri kullanılarak yapılan yağ oranı düşürülmüş dondurmaların kalite özelliklerinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.date.accessioned 2019-06-27T10:47:19Z
dc.date.available 2019-06-27T10:47:19Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/897
dc.description.abstract Bu araştırma bazı yağ ikame maddeleri kullanılarak yapılan yağ oranı düşürülmüş dondurmaların kalite özelliklerini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. % 10 yağlı dondurma kontrol olarak kabul edilmiş, % 7.5; % 5 ve % 2.5 yağlı dondurmalara yağ ikame maddesi olarak % 6 oranında Simplesse ®100 veya % 2 oranında Maltrin 040 katılmıştır. Depolama süresince 1., 7., 15., 30, 60. ve 90. günlerde dondurma örneklerinin duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Fiziksel (vizkozite, hacim artışı (overrun), erime oranı ve ilk damlama süreleri), kimyasal (kurumadde, yağ, kurumaddede yağ, protein, pH, titre edilebilir asitlik ve kül miktarı) ve duyusal (sıkılık, erimeye dayanıklılık, yapı, sakızımsılık, ağızda erime, ağızda bıraktığı his, buzlu yapı, kayganlık, tat, krema tadı, süt tozu tadı, yabancı tat, vanilya tadı ve genel kabul edilebilirlik) özellikleri incelenmiştir. Önemli bulunan ana varyasyon kaynakları ortalamalarına Asgari Önemli Fark analizi uygulanmıştır. Deneme, iki tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; yağ oranı düştükçe dondurma örneklerinin duyusal beğeni düzeyi genel olarak düşmüştür. Yağ ikame maddesi olarak % 6 Simplesse ®100 katılmasıyla elde edilen % 7.5 yağlı dondurmaların kalite özellikleri her ne kadar tam yağlı kontrol grubu (% 10) dondurmaların kalite özelliklerine yakın görülmüşse de tam yağlı dondurmaların daha fazla tercih edildiğini ortaya koymuştur. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı en_US
dc.subject Dondurma, yağ ikame, simplesse, maltrin = Ice cream, fat substitute, simplesse, maltrin en_US
dc.title Bazı yağ ikame maddeleri kullanılarak yapılan yağ oranı düşürülmüş dondurmaların kalite özelliklerinin araştırılması en_US
dc.title.alternative The investigation of quality features of ice cream used by some fat substitution substance of reduced fat rate en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account