Harran University DSpace

Bazı kaba yemlerin in vitro kuru madde sindirilebilirlik değerlerinin belirlenmesinde farklı seviyelerde sulandırılmış at dışkısının kullanılma olanakları

Show simple item record

dc.contributor.author Polat, Esma
dc.date.accessioned 2019-06-27T08:35:21Z
dc.date.available 2019-06-27T08:35:21Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/886
dc.description.abstract Bu çalışma, ruminant beslenmesinde kullanılan bazı kaba yemlerin; arpa samanı (AS), buğday samanı (BS), mercimek samanı (MS), buğday silajı (BSi), mısır silajı (MSi) ve yoncakuru otu (YKO)’nun in vitro kuru madde sindirilebilirliklerinin belirlenmesinde inokulant kaynağı olarak farklı seviyelerde at dışkısının kullanım olanaklarının araştırılması ve elde edilen değerlerin klasik sindirim değerleri ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Deneme yemleri %10, 15, 20, 25 ve 30 (litre tampon çözelti içersinde 100, 150, 200, 250 ve 300 gr) taze at dışkısı içeren inokulant kaynağı ile 72 saat mikrobiyal inkubasyona bırakılmış, daha sonra tüplere 0.1 N %0.4 HCl - pepsin çözeltisi ilave edilerek 48 saat inkube edilmişlerdir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ile klasik sindirim denemesinden belirlenen değerler karşılaştırıldığında en yüksek korelasyon katsayısı, regresyon eşitliği ve RSD değeri; r = 0.90, y=0.699 (±0.0717)x+15.52 (±4.02), R2 = 0.91 ve RSD = 3.791 olarak %10 at dışkısından; en düşük korelasyon katsayısı, regresyon eşitliği ve RSD değeri; r = 0.77, y=0.5494 (±0.09652)x+26.34 (±4.98), R2 = 0.60 ve RSD = 5.56 olarak %20 at dışkısının kullanıldığı denemeden elde edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, yem maddelerinin in vitro KMS değerlerinin belirlenmesinde ve regresyon eşitlikleri kullanılarak in vivo KMS değerlerinin tahmin edilmesinde at dışkısının yüksek bir potansiyele sahip olduğu, yem maddelerinin in vitro KMS değerlerinin belirlenmesinde inokulant kaynağı olarak at dışkısının kullanılabileceği, in vivo değerler ile karşılaştırıldığında en yüksek korelasyon katsayısının (r = 0.90) %10 dışkı içeren tampon çözeltiden elde edildiği, ancak yöntemin yayınlaştırılabilmesi ve pratikte kullanılabilmesi için bu konuda klasik sindirim değerleri bilinen çok sayıda yem maddeleri ile daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı en_US
dc.subject Ruminant, Sindirim, At, Dışkı, Đn vitro = Ruminat, Digestibility ,Horse, Faeces, In vitro en_US
dc.title Bazı kaba yemlerin in vitro kuru madde sindirilebilirlik değerlerinin belirlenmesinde farklı seviyelerde sulandırılmış at dışkısının kullanılma olanakları en_US
dc.title.alternative An investigation of usage different amount of horse faecel fluid for determining dry matter digestibility of roughages en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account