Bu çalışmada, Batman ili Sason ilçesindeki üç işletmede ipekböceği yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve koza kalite parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletmelerden sağlanan yaş koza örneklerinde; yaş koza ağırlığı, ...
Bu çalışmada Dilimlenebilir Eritme peyniri üretiminde peynire değişik aroma kazandırmak, peynirin mikrobiyal yükünü azaltarak raf ömrünü arttırmak ve raf ömrü sırasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan küflenmenin ...
Bu çalışmada olgunlaşma sırasında Eritme peynirinde (Kaşar tipi peynir) küflenmenin önlenmesi amacıyla cevap yüzey tekniği kullanılarak yenilebilir film ve baharat optimizasyonu yapılarak antifungal etkileri araştırılmıştır. ...
Bu çalışmada koyun ve inek Şanlıurfa sadeyağı ile bu yağların farklı oranlarda (%10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90) tereyağ aromalı bitkisel susuz yağ ile karışımlarından elde edilen yağların bazı fizikokimyasal, renk, ...
Semi-arid iklim koşullarında farklı anaçlar üzerine aşılı sofralık üzüm çeşitlerinin verimliliği, yaş üzüm kalitesi, çekirdeklerinin pomolojik özellikleri, yağ asidi kompozisyonarı ve yapraklarında stoma morfolojileri ile ...
Bu çalışmada, erkek ivesi kuzularına ait canlı ağırlığı etkileyen bazı vücut ölçülerinden elde edilen veriler ele alınarak, çoklu regresyon ve ANFİS analizleri yapılmış, elde edilen sonuçlar üzerinden her iki modelin ...
Bu araştırmada, tam yağlı süt ve süt ikame yemi ile beslenen buzağılarda kaba yemli ve kaba yemsiz beslemenin sütten kesim dönemine kadar buzağı performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma boyunca her grupta ...
Bu çalışmada, İvesi Koyunu ülkemizdeki yağlı kuyruklu koyun ırklarından biri olup, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay illerinde yetiştirilmektedir. İvesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ...
Bu çalışmada, Suruç yöresi koyunların filogenetik yapıları moleküler tekniklerle belirlenmeye çalışılmıştır. Koyunlardan genomik DNA izolasyonu için kan örnekleri toplanmış ve tüm örneklerden genomik DNA izole edilmiştir. ...
Bu çalıĢma, Malatya-DoğanĢehir yöresi koyunların filogenetik yapıları moleküler tekniklerle belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Koyunlarda genomik DNA izolasyonu için koyunlardan kan örnekleri toplanmıĢ ve tüm örneklerden genomik ...
Bu çalışma Diyarbakır ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin çeşitli kayıtların değerlendirilmesi suretiyle mevcut yapıları ile karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve bunlara ilişkin çözüm önerileri sunmak amacıyla ...
Bu çalışmada Şanlıurfa’da yetiştiriciliği yapılan Şarole ve Esmer erkek sığırlarda Bertalanffy modeli kullanılarak büyüme ve gelişme özelliklerinin tahminlenmesi ve elde edilen parametreler ile iki ırkın Şanlıurfa koşullarında ...
Siyah alaca buzağılarında sütten kesim öncesi performans değerlerine farklı besleme şekillerinin etkisini tespit etmek için 3*2 faktöriyel deneme desenine göre bir çalışma yapılmıştır. Gruplar; 1- Kontrol: tamamen süt ...
Hayvancılık sektörü ülke nüfusunun dengeli ve sağlıklı beslenmesine kaynak sunan, kırsal kalkınmayı sağlayan ve kırsalda refah seviyesini olumlu anlamda etkileyen önemli bir sektördür. Türkiye’de 26 Ağustos 2016 tarihinde ...
Bu çalıĢmada, bezelye bitkisinde (Pisum sativum L.) farklı organik gübrelerin toprak ve yapraktaki besin elementi üzerine etkisi araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmamızda organik toprak kullanılmıĢtır. Gübre olarak, 5 tane farklı ...
Bu araştırma, 2015 ve 2016 yılları ikinci ürün yetiştirme sezonunda Harran Ovası koşullarında fizyolojik ve morfolojik parametreler kullanarak bazı soya genotiplerinde verim ve kalite kriterlerini belirlemek amacıyla ...