Bu çalışmada, artan dozlarda solucan gübresi uygulamasının (vermikompost) buğday bitkisinin bazı fiziksel (bitki boyu, kuru ağırlığı) özellikleri ve bitkide makro ve mikro (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn ) bitki besin ...
Son yıllarda tam buğday unundan yapılan gıdalara talep artmaktadır. Beyaz undan yapılan bisküvi ile mukayse edildiğinde tam buğdaydan yapılanların depolama sorunu ve kalitede düşme gözlenmektedir. Bu araştırmada; buğday ...
AĢırı azotlu gübre kullanımı bir yandan küresel ısınma ve yeraltı sularının kirlenmesi gibi çevre felaketlerine yol acarken diğer yandan ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu nedenlerle zirai üretimde verimi etkilemeden ...
Bu çalışmada, süne-kımıl (Eurygaster spp. ve Aelia spp.) zararına uğramış buğday ununun, kuvvetli buğday unuyla belli oranlarda paçal yapılarak uygun oranlarda L-AA (Askorbik asit) ilavesinin tırnaklı ekmek kalitesine ...
Tarımsal üretim yapmak ve daha kaliteli, daha fazla ürün almak için pestisitlerin bir grubu olan insektisitlerin kullanımı zorunlu olmaktadır. Bu çalışmada, insektisit olarak Acetamiprid, Lambda Cyhalothrin, Cypermethrin ...
Yapılan tez çalışması, farklı bitki ve meyvelere ait spektral yansımaların karşılaştırılmasından oluşmuştur. Daha özel alanda ise bibere (isot) ait iki ayrı uygulama üzerine çalışılmıştır. Birinci uygulamada, Şanlıurfa GAP ...
Badem, Şanlıurfa İli’nde yetiştiriciliği yapılan meyvelerden antepfıstığı ve nardan sonra en fazla ağaç sayısına sahip meyve türüdür. Badem yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi düşüren birçok zararlı söz konusudur. Bu ...
Gerek iç piyasada gerekse dış piyasada önemli bir paya sahip olan Antepfıstığı, yetiştirme koşulları bakımından ideal koşullara sahip olan bölgemizin gen merkezini oluşturur. Ekonomik değeri göz önüne alındığında bu ürünün ...
Antepfıstığı, ülkemizin ve özellikle bölgemizin en önemli meyve türlerinden birisi olup, kurak ve yarı kurak alanlar için önemli bir potansiyele sahiptir. Meyve ağaçlarının çoğu zaman kendileri için uygun olmayan iklim ve ...
Antepfıstığı (Pistacia vera) ağaçlarında sararma simptomu ile baĢlayıp, ağacın bir veya birkaç dalında yapraklarda hızlı bir Ģekilde kuruma biçiminde ortaya çıkan hastalık 2014 yılında Candidatus Phytoplasma solani olarak ...
Bu çalışma, Tuta absoluta (Meyrick, 1917) (Lepidoptera: Gelechiidae) ‘nın Şanlıurfa ilindeki parazitoitlerini ve predatörlerini saptayarak, ilde yaygın bulunan birer adet parazitoitin ve predatörün biyolojik mücadele etmeni ...
Bu çalışmada pamukta zararlı yaprak pireleri [Pisignatha spp., Zyginidiaspp. (Hemiptera: Cicadellidae)]’nin popülasyon yoğunluğunu belirlemek amacıyla farklı yüksekliklere sahip farklı renk tuzakları kullanılmıştır. Buna ...
Tarımsal ürünlerde toprak kökenli bitki patojeni funguslar ciddi kayıplara neden olurlar. Biyolojik kontrol, tarımsal ürünlerin korunması için diğer metodlara alternatif olarak ortaya çıkan, bitki hastalıklarının kontrolünde ...
Sürdürülebilir tarımsal üretimin devamlılığına katkıda bulunan ve aynı zamanda çevreye en az zarar veren drenaj sistemlerinin tasarımlanmasına yönelik ölçütlerin geliştirilmesi için geçmiş deneyimlerden yararlanmak öteden ...
İnsansız Hava Araçlarına (İHA) monte edilen farklı kamera ve sensörler sayesinde bitki gelişimi ve verim tahmini için daha detaylı bilgi toplanması mümkündür. Bu bağlamda, Normalize Edilmiş Farklı Bitki Indeksi (NDVI) ...
Günümüzde, artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için konvansiyonel tarımdan, teknoloji yoğun üretim tekniklerine geçilmiş ve daha fazla sentetik kimyasallar ve ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır. Aşırı ve kontrolsüz ...
Bu araştırmada beyaz kinoa ve karışık kinoa ununun külünçe üretimine uygunluğu araştırılmıştır. Yöresel bir ürün olan külünçe, buğday ununa bazı aromatik baharatlar ilavesi ile yapılan bir çörek türüdür. Çalışmada, sadece ...
Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan toprakların bazı mekanik özelliklerini saptamak amacıyla zeminin mühendislik kullanımlarına bağlı bazı analizleri yapılmıştır. Çalışma alanından tarla, bahçe, zeytinlik, ...
Mardin İlinin Kızıltepe İlçesine bağlı tarımsal işletmelerde 355 işletmeyle anket yapılarak çiftçilerin hasat sonrası tarımsal anızı nasıl değerlendirdikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre tarımsal işletmelerin ...