Yerel halkın turizme bakış açısını bölgesel kalkınma açısından ele alan bu çalışma, ülke turizmine önemli katkılar sağlayabilecek değerlere sahip olan Diyarbakır ilinin, mevcut turizm değerlerini ön plana çıkararak, yerel ...
Bu çalışmada, TRC2 (Şanlıurfa-Diyarbakır) bölgesinde, bölgesel kalkınma farklılıklarını gidermede Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın rolü incelenmiştir.Çalışmanın amacı, Karacadağ Kalkınma Ajansının bölgenin ekonomik ve sosyal ...
Tarım arazilerinde meydana gelen tuzluluk problemi nedeniyle bitkiler strese girmektedir. Stres koşullarında bitkilerde osmotik basınç, hücre zarı geçirgenliği, fotosentez gibi bazı fizyolojik özellikler olumsuz yönde ...
Hayvan besleme arastırmalarındaki en önemli amaçlardan bir tanesi yem ve besin maddelerinden yararlanmayı artırarak diger hayvan türlerinde oldugu gibi tavukçuluk üretiminde de maliyeti azaltmak ve karlılıgı maksimum ...
Bu çalıĢma, broiler rasyonlarına probiyotik ve zencefil ilavesinin besi performansı, viral aĢılara karĢı immun yanıt, kan parametreleri ile TLR3, TLR4 ve TLR7 gen ekspresyonları üzerini etkisini belirlemek amacıyla ...
Brusella, aerobik, spor oluşturmayan, hareketsiz, gram negatif bir kokobasil olup, insanlarda kronik enfeksiyona neden olan, NIH/CDC'ye göre B kategorisinde bir bioterör ajanıdır. Bruselloz, hayvanlardan ya da bunların ...
Bruselloz insanlarda ve hayvanlarda ciddi enfeksiyon yapan, insanlarda kamu sağlığını tehdit eden ve hayvancılık endüstrisine ekonomik anlamda ciddi zararlar veren bir zoonozdur. Hastalığın teşhisinde kültüre göre daha ...
Bruselloz, brusella cinsi bakterilerin neden olduğu, insanlara enfekte hayvanlardan
direktt temas, inhalasyon veya et, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerin tüketimi
ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. NRF2 ...
Bu araştırma, 2016-2017 yılları arasında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Labaratuvarlarında yürütülmüştür. Patojenin sıcaklık stresi altındaki fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri incelenmiştir. Gelecekte sıcaklığa ...
Bu çalıĢma, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Mantar üretim ünitesinde 2020-2021 yıllarında yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada, buğday samanına (S) farklı oranlarda badem kabuğu (BK) (%0, 25, 50, 75 ve 100) ...
Bu çalışmada, yonca bitkisine buğday samanı (tane içerikli) ve inokulant(Basillus subtilis) katkısının yonca silajı besin madde kompozisyonu, silaj kalitesi ve uçucu yağ asitleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Doğranan ...
Bu araştırmada makarna fabrikasında öğütülen buğday ile bu buğdaydan elde edilen irmik ve spagetti kaliteleri ile kalite kriterleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada farklı tarihlerde işlenen buğday paçalları ile ...
AĢırı azotlu gübre kullanımı bir yandan küresel ısınma ve yeraltı sularının kirlenmesi gibi çevre felaketlerine yol acarken diğer yandan ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu nedenlerle zirai üretimde verimi etkilemeden ...
Son yıllarda tam buğday unundan yapılan gıdalara talep artmaktadır. Beyaz undan yapılan bisküvi ile mukayse edildiğinde tam buğdaydan yapılanların depolama sorunu ve kalitede düşme gözlenmektedir. Bu araştırmada; buğday ...
Bu araştırma, Buhârî'nin Sahîh'inde geçen mübhem şahsiyetleri konu edinmektedir. Araştırmanın temel amacı, Buhârî'nin Sahîh'inde Kitâbu Bed'i'l-Vahy ile Kitâbu'z-Zekât arasında yer alan mübhem şahsiyetleri tespit etmek ve ...
Konum bilgisi gerektiren arazi çalışmalarının birçoğunda yükseklik bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Ortometrik yükseklik, dünya üzerinde bir noktanın çekül doğrultusunda jeoit ile arasındaki mesafedir. Birçok çalışmada ...
Bilgi teknolojilerinde kullanılmaya başlanan en yeni yaklaşımlardan birisi bulut bilişimdir. Bulut bilişim mimarisi, kullanıcıların herhangi bir ek yazılım, donanım, servis altyapısı v.b. ihtiyaçları olmadan veri, uygulama ...
Bu çalışma, Hz. Büreyde'nin hayatını ve rivâyetlerini ele almaktadır. Bu sahâbînin rivâyetlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma ile tekrarlarıyla beraber toplamda Hz. Büreyde'nin Buhârî'de üç, Müslim'de yirmi ...