Harran Üniversitesi Açık Erişim

Biberde farklı tuz konsantrasyonlarının bazı fizyolojik parametreler ile mineral madde içeriği üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Akay Rastgeldi, Züleyha Hülya
dc.date.accessioned 2019-06-26T07:53:08Z
dc.date.available 2019-06-26T07:53:08Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/694
dc.description.abstract Bu çalışma, 2009-2010 üretim döneminde Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Denemede sera sivri biber (Dizel F1, Kekova F1, Mert F1, Vale F1 ve Urfa yerli) çeşitlerine, farklı dozlarda uygulanan (0, 50 mM, 100 mM, 150 mM) NaCI'ün, bitkilerde bazı fizyolojik ve mineral madde içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda; yüksek tuz dozlarının (50, 100, 150 mM NaCl) bitki ve kök gelişimini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. En uzun bitki boyu kontrol uygulaması Dizel F1 çeşidinde (27.66 cm), en düşük değer ise, 150 mM NaCl uygulanan Urfa biber çeşidinde (9.51cm) tespit edilmiştir. Gövde çapında en yüksek değer, kontrol grubunda Vale F1 çeşidinde (5.312 mm) elde edilirken, en az değer ise (3.399 mm) Urfa çeşidinde elde edilmiştir. Kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde 48.6 yaprak sayısı tespit edilmiş, 150 mM uygulanan, Urfa ve Kekova F1 çeşitlerinde ise 13.4 yaprak sayısı belirlenmiştir. Toplam yaprak alanı, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde 443.6 cm2 iken, 150 mM tuz uygulanan Urfa çeşidinde 84.9 cm2 saptanmıştır. Erken çiçeklenme, kontrol ve 50 mM tuz uygulamasında Kekova F1 çeşidinde 45.4 gün olarak belirlenmiştir. En geç çiçeklenme ise 76.8 gün ile 150 mM NaCl uygulanmış Urfa çeşidinde gerçekleşmiştir. Bitki yaş ağırlığı; kontrol grubu Vale F1 çeşidinde 32.17 g, 150 mM tuz uygulanmış Urfa biberinde 6.292 g olarak tespit edilmiştir. En fazla biomas değeri, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde 5.00 g, 150 mM tuz uygulanan Urfa çeşidinde (0.832 g) elde edilmiştir. En yüksek kök uzunluğu, kök yaş ve kök kuru ağırlığı, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde, en düşük değerler ise 150 mM tuz uygulanmış Urfa biber çeşidinde saptanmıştır. Toplam klorofil miktarları, artan tuz dozlarına bağlı olarak azalmıştır. Buna göre, en yüksek klorofil, kontrol grubu Kekova F1 çeşidinde (128.4 g/kg) elde edilirken, en az klorofil ise 150 mM tuz uygulanmış Urfa çeşidinde 109.6 g/kg elde edilmiştir. Tuzluluğun artması ile hücre zarı geçirgenliği oranı artmış, membranın yapısı bozulmuştur. Kontrol grubu Urfa biberinde hücre zarı geçirgenliği %28.2, 150 mM tuz uygulanan Kekova F1 çeşidin de ise %69.62 olarak belirlenmiştir. Na, K, Ca ve Mg gibi mineral madde içeriklerinde de farklılıklar saptanmıştır. NaCl miktarı arttıkça tüm çeşitlerin yapraklarındaki Na miktarı artmıştır. 150 mM tuz uygulanan Dizel F1 çeşidinde % 0.482 iken, en düşük değer kontrol grubundaki Urfa biber çeşidinde % 0.292 olarak saptanmıştır. K, içerikleri de artan tuz uygulamalarına bağlı olarak azalma göstermiştir. En yüksek K, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde %2.635 belirlenirken, en düşük K, 100 mM ve 150 mM NaCl uygulamasına ait Urfa biberinde %1.387 belirlenmiştir. Artan NaCl dozları, Ca miktarlarında da azalmaya neden olmuştur. Ca miktarları, kontrol grubu Dizel F1 ve Kekova F1 çeşitlerinde sırasıyla, % 2.494 ve 2.262 iken, en düşük değer 150 mM NaCl uygulamasına ait Vale F1 %0.960 çeşidinde elde dilmiştir. Mg elementinde ise uygulanan NaCl dozları arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir. En yüksek Mg, Dizel F1 çeşidinde (%0.655), en düşük Mg ise, Vale F1 çeşidinde (% 0.255) tespit edilmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.title Biberde farklı tuz konsantrasyonlarının bazı fizyolojik parametreler ile mineral madde içeriği üzerine etkileri en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster