Harran Üniversitesi Açık Erişim

İçme sularının ozonla dezenfeksiyonunun mikrobiyal analizi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Atgüden, Atiye
dc.date.accessioned 2019-06-25T11:50:42Z
dc.date.available 2019-06-25T11:50:42Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/552
dc.description.abstract Su insan hayatının ve tüm canlıların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında gelir. İnsan gıda maddeleri almadan uzun bir süre yaşayabilmesine rağmen, susuz ancak bir hafta yaşayabilir. Su canlıların vücutlarına enerji vermez ama onların tüm metabolik faaliyetlerin ana kaynağıdır. Kullanılmış suların içinde patojen özellik taşıyan sağlık açısından istenmeyen maddeler bulunur. Suyun tekrar kullanılabilir hale gelmesi, patojen özelliklerinden kurtarılması için çeşitli fiziksel ve kimyasal arıtım yöntemleriyle arıtılması gerekmektedir. Son işlem olarak çeşitli dezenfeksiyon metotları uygulanır ve suyun kalitesi artırılır. Dezenfeksiyon, su içerisindeki patojenik mikroorganizmaların elimine edilmesidir. Suyun içindeki mikrobiyal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi gerekmektedir. İçme ve kullanma su kaynaklarının sınırlı olması yüzünden, atık suların dezenfeksiyonla tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi ve su kaynaklarının tükenmesi engellenmelidir. Birçok dezenfeksiyon yöntemi vardır ve en yaygın olarak kullanılan metotlar; klorlama, UV ve ozonlamadır. Bu çalışmada, içme suyunun ozonla dezenfeksiyonu yapıldığı zaman gerçekleşen mikrobiyal faaliyetler farklı sıcaklıklarda, dozajlarda, alıkonma sürelerinde ve pH değerlerinde incelenmiştir. Mikrobiyal aktivitelerin araştırılması için temin edilen içme suyundaki mikroorganizmaların sayıları ozonlamadan önce ve sonra laboratuar ortamında test kitleri kullanılarak belirlenmiş ve incelenmiştir. Mikrobiyal sayımdan sonra, su içerisinde Escherichia coli ve coliform, Bacillus subtilis ve Streptococcus faecalis bakterilerine rastlanmıştır. Ozonla dezenfeksiyondan sonra, Escherichia coli, coliform ve Streptococcus faecalis bakterileri %95 - %98 oranında giderilmiştir. Ancak, Bacillus subtilis bakterilerinin giderimi %80 - %95 oranında gerçekleşmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.subject Ozon, Dezenfeksiyon, İçme suyu, Mikrobiyal aktivite en_US
dc.title İçme sularının ozonla dezenfeksiyonunun mikrobiyal analizi en_US
dc.title.alternative Macrobial analysis of disinfection of drinking water by ozone en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster