Harran University DSpace

Türkiyede üretilen ballarda mineral ve eser element konsantrasyonların araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Aygül, Ertan
dc.date.accessioned 2019-06-25T11:08:51Z
dc.date.available 2019-06-25T11:08:51Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/549
dc.description.abstract Bu çalışmada, Türkiyenin 25 farklı yöresinden toplanan çiçek ve çam, olmak üzere 2 farklı bal cinsinden, bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe), kadmiyum (Cd), kurşun (Pb), krom (Cr), nikel (Ni), kobalt (Co) ve mangan (Mn) element konsantrasyonları, atomik absorpsiyon spektrofotometri cihazı kullanılarak analiz edildi. Çiçek ballarında Cu konsantrasyonu ortalama ? g/kg olarak 0.37+0.27 iken çam ballarında 0.25+0.24, Zn 8,5 ±1.4 ve 8.91 ± 0.24 , Fe 7.3 ± 3.69 ve 7.5 ± 5.9, Cd 0.021 ± 0.002 ve 0.021 ± 0.003, Pb 0.84 ± 0.18 ve 0.90 ± 0.23, Sb 0.14 ± 0.05 ve 0.17 ± 0.06, Cr 0.36 ± 0.32 ve 0.22 ±0.28, Ni 0.21 ± 0.13 ve 0.20 ± 0.22, Co 0.036 ± 0.006 ve 0.034 ± 0.01, Mn 0.25 ± 0.14 ve 0.22 ± 0.17 ? g/kg bulundu. Bulgular uluslar arası referans değerleri ile uyumlu idi ve element konsantrasyonları bakımından çiçek balı ile çam balı arasında istatistiki bakımdan anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Bulgular, balların element içerikleri uluslar arası referans değerlere yakın olmakla birlikte, balın üretildiği bölgenin özelliklerine göre değişim göstermektedir en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.subject Bal = Honey ; Eser elementler = Trace elements ; Mineraller = Minerals ; Türkiye = Turkey en_US
dc.title Türkiyede üretilen ballarda mineral ve eser element konsantrasyonların araştırılması en_US
dc.title.alternative Investigation of mineral and trace element concentrations in honey produced in turkey en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account