Harran University DSpace

FARKLI KÜLTÜR ORTAMLARI KULLANILARAK ÇELİK BİYOREAKTÖRDE BRUCELLA ABORTUS S-19 BAKTERİSİNİN ÜRETİMİNİN OPTİMİZE EDİLMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Yaşar, İbrahim
dc.date.accessioned 2025-07-23T08:27:15Z
dc.date.available 2025-07-23T08:27:15Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/4255
dc.description.abstract Bruselloz, Brusella bakterilerinin yol açtığı zoonotik enfeksiyonlardan olup, bulaşmada doğrudan ya da dolaylı olarak enfekte hayvan veya ürünleri ile temas önem taşımaktadır. Brusellozun önlenmesinde alınacak tedbirlerin başında aşılama gelmektedir. Ülkemizde brusella aşısı üretiminde kullanılan metodlarla aşı üretimi yetersiz kalmakta ve yüksek oranda iş gücüne ihtiyaç duymaktadır. Aşı üretiminde kullanılan mediumları optimize ederek sanayi tipi üretimi arttırmak bir ihtiyaç haline gelmiştir. Son yıllarda paslanmaz çelik biyoreaktörler aşı üretiminde önemli yer tutmakta olup, aşınınkalitesini ve üretim miktarını önemli ölçüde etkilemektedir. Paslanmaz çelik biyoreaktörler, aşı hazırlamada bakteri üremetimi için gerekli ortamı (sıcaklık, pH, oksijen, karıştırma hızı) sağlamada önemli katkılar sunmaktadır. Bu çalışma ile hali hazırda sığırlarda uygulanmakta olan Brusella S19 aşısı için bakterilerin sıvı besiyerinde üretiminin optimizasyonu amaçlanmıştır. Katı besiyerinde üremesi tamamlanan bakterilersteril paslanmaz çelik biyoreaktörde üç farklı sıvı besiyerinde pasajlanmıştır (1. besiyeri: tryptose , yeast extract, glucose , NaH2PO4, Na2HPO4, 2. besiyeri:proteose peptone ,yeast extract, glucose , NaH2PO4, Na2HPO4, 3. besiyeri: tryptone, yeast extract, glucose , NaH2PO4, Na2HPO4). Pasajlama işlemi %30 O2 ortamında, 37 oC'de, pH 6.8'de sürdürülmüştür. Pasajlamalarda karıştırma hızı 300 ile 420 rpm arasına ayarlanmıştır. Pasajlamalar esnasında:0, 6,12, 24, 36, 48. saatlerde numune alınarak canlılık sayımı yapılmıştır. Her bir besiyeri için uygulamalar üç kez tekrarlanmıştır. 1., 2. ve 3. besiyerlerinde 48. saatlerde en yüksek miktarda bakteri sayıları 10.2x1011, 7.1x109ve 6.0x1010 olarak belirlenmiştir. Üç farklı besiyerinin karşılaştırılması sonucunda en ideal üreme ortamının tryptose, yeast extract, glucose , NaH2PO4, Na2HPO4olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmamız koruyucu hekimliğin en önemli unsuru olan aşılamalara katkı açısından önem taşımaktadır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Bruselloz aşı biyoreaktör Brucella Abortus S-19 zoonoz en_US
dc.title FARKLI KÜLTÜR ORTAMLARI KULLANILARAK ÇELİK BİYOREAKTÖRDE BRUCELLA ABORTUS S-19 BAKTERİSİNİN ÜRETİMİNİN OPTİMİZE EDİLMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account