Abstract:
Şanlıurfa ilinde son zamanlarda patates yetiştirme alanlarında patates bitkisi yapraklarında sararma, iç içe geçmiş halkalı leke ve yaprak nekrozları biçiminde belirtiler gösteren Alternaria hastalığı (Alternaria multiformis) saptanmıştır. İnokulum kaynağı Harran Üniversitesi Fitopatoloji laboratuvarından hazır olarak temin edilmiştir. Araştırma bu hastalık etmenine karşı Mikronize kalsit (MC)’in patates bitkisinde oluşturduğu biyokimyasal değişiklikleri saptamak için yapılmıştır.
Mikronize kalsitin etkinliğini belirlemek için kontrol, hastalıklı, hastalıklı + MC uygulanmış, MC + hastalık uygulanmış bitkilerde klorofil, protein, prolin, katalaz (CAT), peroksidaz (POX) ve malondialdehit (MDA) analizleri yapılmıştır. Sağlıklı yapraklara kıyasla Alternaria ile enfekteli patates yapraklarında prolin, CAT, POX, MDA enzim içerikleri artış gösterirken; protein içeriği azalış göstermiştir. Ayrıca toplam klorofil içeriğinin Alternaria enfekteli patates yapraklarında azaldığı belirlenmiştir (P<0.05). MC uygulanmış enfekteli bitkilerde toplam protein, klorofil içerikleri artan
bir eğilim göstermiştir. MC uygulanmış enfekteli bitkilerde prolin, CAT, POX ve MDA enzimleri bunun tam tersi sonuç sergilemiştir. Bu çalışma ile patates bitkisinde Alternaria etmeninin meydana getirdiği klorofil, protein içeriği ve antioxidant enzimlerin değişimi ilk kez araştırılmıştır. MC uygulamasının patates bitkilerinde patojenik baskıyı azalttığını göstermektedir. Patates bitkisinde Alternaria etmeninin biyokimyasal tepkilerinin bilinmesi dayanıklılık ve kontrol stratejilerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.