Harran Üniversitesi Açık Erişim

FARKLI IŞIK ŞİDDETLERİNDE YETİŞTİRİLEN SOYA (GLYCINE MAX. L.) BİTKİSİNDE BAZI ENZİM MİKTARININ BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author ALTUN SEDET, YAĞMUR
dc.date.accessioned 2024-08-02T12:16:25Z
dc.date.available 2024-08-02T12:16:25Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/4000
dc.description.abstract Bu çalışmada bitkiler âleminde zengin içeriğiyle öne çıkan soya (Glycine max L.) bitkisi kullanılmıştır. Soya bitkisinin varlığı insanlar tarafından 3-4 bin yıl öncesine kadar bilinmektedir. Protein bakımından oldukça zengin olan soya bitkisinden, süt, yağ, un üretilmekte artan küspesinden bile hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Hem endüstriyel hem de ekonomik değeri olan soya bitkisi 28 gün boyunca, laboratuvar ortamında farklı dalga boylarındaki yedi renk (mor, mavi, mavi yeşil, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı) altında yetiştirilmiştir. 28. günün sonunda hasat edilen örneklerde klorofil, MDA, antosiyanin ve bazı enzim aktivite miktarları ölçülmüştür. Bitkide olumsuz etmenlere karşı belirleyici parametre olarak yer alan klorofil, antosiyanin ve MDA, bitki gelişiminde birbirlerini destekler yönde etkilenmiştir. Bitkide tolerans belirleyici olarak bulunan enzim aktiviteleri de diğer parametreleri destekler miktarda bulunmuştur. Buna göre birim alandan verimli ürünler alabilmek için ışık kalitesi, dayanıklı bitki türleri gibi faktörler bitkinin yetişmesi ve verimli ürün elde edilmesi için önem arz etmektedir. Sonuç olarak kırmızı, turuncu ve sarı renklerin bitki büyüme gelişme ve enzim aktivitelerinde belirleyici tolerans artırıcı etki yaptığı anlaşılmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject soya, ışık, MDA, klorofil, antosiyanin en_US
dc.title FARKLI IŞIK ŞİDDETLERİNDE YETİŞTİRİLEN SOYA (GLYCINE MAX. L.) BİTKİSİNDE BAZI ENZİM MİKTARININ BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster