Harran Üniversitesi Açık Erişim

ADIYAMAN İLİNDE MERA TOPRAKLARININ BAZI FİZİKSEL, KİMYASAL VE MİNERALOJİK ÖZELLİKLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author BOZKURT, METE
dc.date.accessioned 2024-07-18T06:24:36Z
dc.date.available 2024-07-18T06:24:36Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3959
dc.description.abstract Hayvansal üretim amaçlı kullanılan alanların verimi yanlış kullanımlar nedeniyle azalmaktadır. Doğal meraların toprak verimliliğine en önemli katkılarından biri bitki besin maddelerinin kaynağını oluşturması diğer önemli katkısıda toprak ıslahı ve erozyon kontrolüdür. Mera alanları hayvansal üretimin ihtiyacı olan kaba yemin en uygun koşullarda sağlandığı ortamlardır. Hayvansal üretimin artırılması için mera topraklarının fiziksel, kimyasal ve hatta mineralojik açıdan özelliklerinin bilinmesi toprak kalitesi, üretkenliği ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma ile, Adıyaman ilinde bulunan daha önceden tespit edilmiş farklı mera alanlarının toprak örneklerine ait yapılan analizler neticesinde; EC değeri 4,1 dS m-1 ile 0,68 dS m-1 , organik madde %5,54 ile %2,16, pH 8,86 ile 7,86, kireç içeriği %32,47 ile %1,13 arasında bulunmuştur. X ray cihazı ile yapılan ölçümler sonucunda İllit, Kuvars ve Klorit minerallerinin tüm mera topraklarında değişken oranlarda yer aldığı tespit edilmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Adıyaman, mera, toprak kalitesi, kil mineralojisi, hayvansal üretim en_US
dc.title ADIYAMAN İLİNDE MERA TOPRAKLARININ BAZI FİZİKSEL, KİMYASAL VE MİNERALOJİK ÖZELLİKLERİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster