Harran University DSpace

BAZI BİTKİ EKSTRAKTLARININ KOYUN SÜTÜNDEN ÜRETİLEN YAĞSIZ LOR PEYNİRİNDE ANTİFUNGAL AJAN OLARAK KULLANILMASI VE RAF ÖMRÜ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Show simple item record

dc.contributor.author DAŞNİK ŞEKER, FERİDE
dc.date.accessioned 2024-06-27T12:03:42Z
dc.date.available 2024-06-27T12:03:42Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3887
dc.description.abstract Bu çalışmada, Lor peynirinde küflenme sorununa alternatif bir çözüm olarak bitkisel ekstraktların (enginar yaprağı, nar kabuğu, greyfurt, üzüm çekirdeği, yeşilçay, nane, sarımsak, biberiye, zeytin yapraği, zerdeçal) kullanım olanakları ve antifungal etkileri araştırılmıştır. İlk olarak bitkisel ekstraktların antifungal, antioksidan, toplam fenolik içerikleri araştırılmıştır. Analizler sonucunda enginar yaprağı, nar kabuğu, greyfurt, üzüm çekirdeği, yeşilçay ekstraktlarının antifungal etkisinin diğer ekstraktlara göre daha iyi olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda 5 ekstrakt çeşidi ve bir adet kontrol (sade) Lor olmak üzere 6 adet Lor peyniri üretilmiştir. Bunun yanısıra vakumlu ve vakumsuz olmak üzere iki ambalaj türü ile Lor peyniri örnekleri paketlenerek paketlemenin de Lor peynirlerinin özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Üretimi yapılan sade ve bitkisel ekstrakt ilaveli Lor peynirleri 30 gün depolanarak depolamalarının 1., 10., 20. ve 30. günlerinde fiziksel, kimyasal, tekstürel, duyusal, mikrobiyal analizler yapılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgular, bitkisel ekstraktların Lor peynirlerinde duyusal, tekstürel ve fizikokimyasal özelliklerde önemli bir değişikliğe neden olmadan antifungal ajan olarak başarıyla kullanılabileceğini göstermiştir. Üretilen peynirler içerisinde fiziksel, kimyasal, tekstürel, mikrobiyolojik ve duyusal özellikler açısından en iyi örneğin enginar yaprağı ilaveli Lor peyniri olduğu, bunu nar kabuğu, üzüm çekirdeği ilaveli peynirlerin izlediği belirlenmiştir. Analiz sonuçları, vakum paketli peynirlerin özelliklerinin diğer peynirlerden daha iyi olduğunu göstermiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Enginar yaprağı, nar kabuğu, greyfurt, üzüm çekirdeği, yeşilçay en_US
dc.title BAZI BİTKİ EKSTRAKTLARININ KOYUN SÜTÜNDEN ÜRETİLEN YAĞSIZ LOR PEYNİRİNDE ANTİFUNGAL AJAN OLARAK KULLANILMASI VE RAF ÖMRÜ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account