Harran Üniversitesi Açık Erişim

Botrytis cinerea'NIN NEDEN OLDUĞU GRİ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞININ HASAT SONRASI ÇİLEK MEYVELERİNDE TAKİBİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author GÖÇER, AYŞE HÜMEYRA
dc.date.accessioned 2023-09-27T05:15:44Z
dc.date.available 2023-09-27T05:15:44Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3692
dc.description.abstract Hasat edilen çilek meyveleri, oda sıcaklığında ve buzdolabında hızlıca bozulabilen yapıya sahip üzümsü meyvelerdendir. Bu meyvelerin en çok maruz kaldığı hastalık etmeni "gri çürüklük" olarak bilinen Botrytis cinerea tarafından oluşturulan hastalıktır. Hastalığın mücadelesine yönelik olarak kimyasal kontroller dışında başka bir seçenek bulunmamaktadır. Hastalık etmeni hasat öncesi ve sonrası önemli ürün kaybına neden olmaktadır. Ancak hastalık aşamasında ve sonrasında kalite kaybına ilişkin değerlendirmeler, patolojik açıdan çok fazla ele alınmamıştır. Bu çalışmada, hastalık etmeninin, meyvenin vitamin, aminoasit ve antikanserojen madde olarak bilinen likopen içeriğine olan etkisi belirlenmiş, farklı depolama (oda sıcaklığı ve buzdolabı) koşullarında bu parametrelerin durumu ortaya konmuştur. İnkübasyon süresince elde edilen verilere göre hastalıklı gruplarda kalitede düşüş, meyve ağırlığında ve çapında kontrol gruplarına göre azalmalar görülmüştür. Bu azalmalar istatistik olarak önemli bulunmuştur, p en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Gri çürüklük, Botrytis cinerea, likopen, vitamin, çilek en_US
dc.title Botrytis cinerea'NIN NEDEN OLDUĞU GRİ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞININ HASAT SONRASI ÇİLEK MEYVELERİNDE TAKİBİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster