Harran Üniversitesi Açık Erişim

ADIYAMAN YÖRESİNDE ANTEPFISTIĞI BAHÇELERİNİN BESLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author UÇAR, AHMET
dc.date.accessioned 2023-09-04T10:38:39Z
dc.date.available 2023-09-04T10:38:39Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3670
dc.description.abstract Bu çalışma da, 2021 yılında Adıyaman ilinde Merkez, Besni, Gölbaşı, Tut, Kahta ve Samsat ilçelerinde 5’er adet çiftçimizin antepfıstığı bahçelerinde beslenme durumlarını belirlemek için toplamda 30 bahçede örnekler alınarak yapraklarda ve toprakta makro ve mikro bitki besin elementleri verilerini belirlemek ve elde edilen değerlerin verimli bir ağaçta bulunması gereken optimal değerler göz önünde bulundurarak gübreleme konusunda önerilerde bulunma amaçlanmıştır. Bu amaçla, verim çağındaki 30 farklı antepfıstığı bahçelerinden ilk yağmurlardan sonra sonbahar ayında toprak yapısını tam olarak yansıtması için arazide zikzaklar çizerek arazinin farklı yerlerinden 0-20 cm derinliğinde alınan 30 adet toprak numunesi ile yaprak analizi için meyvelerde ben düşme zamanı olan 16-31 Temmuz tarihleri arasında olgunlaşmış sürgünlerden tercihen 1 yıllık dallar üzerinde sürgünün ortasından toplanmıştır. Bu örneklerde makro ve mikro besin elementleri içerikleri belirlenmek üzere Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında analiz yaptırılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarının karşılaştırılması, Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Laboratuvarının vermiş olduğu referans aralığı değerleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmeye göre topraklar pH içeriği yönünden incelendiğinde alkali karakterli, tuzsuz ve kısmen kireçli bir yapıda olduğu belirlenmiştir. Organik madde içerikleri bakımından incelendiğinde antepfıstığı bahçelerinin % 60’ının organik madde içeriği yetersiz olduğu görülmektedir. Toprak örnekleri makro ve mikro elementler açısından değerlendirildiğinde; Azot(N), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Bakır (Cu) elementleri yönünden toprak bünyesinde yeterli olduğu, Fosfor (P), Potasyum (K), Demir (Fe), Çinko (Zn) ve Mangan (Mn) elementi bakımından yetersiz olduğu incelenmiştir. Sonuç olarak, Adıyaman ili Merkez, Besni, Gölbaşı, Tut, Kahta ve Samsat ilçelerinde verim çağındaki 30 farklı Antep fıstığı bahçelerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda beslenme sorunları olduğu, toprak ve yaprak analizlerine dayalı bilinçli gübreleme programlarının yapılması gerektiği, üreticilerin toprak ve yaprak analizlerinin yapılmasına önemi vermeleri ve bu konu hakkında bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Antepfıstığı, bitki besin elementi, toprak özellikleri, Adıyaman en_US
dc.title ADIYAMAN YÖRESİNDE ANTEPFISTIĞI BAHÇELERİNİN BESLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster