Harran Üniversitesi Açık Erişim

OĞUZELİ BÖLGESİNDE (BARAK OVASI) DOLMALIK BİBER VE PATLICAN KURUSU ÜRETİMİNDE AFLATOKSĠN OLUŞUMUNUN BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author BOZAN ÇERİ, MEHMET
dc.date.accessioned 2023-08-24T10:12:21Z
dc.date.available 2023-08-24T10:12:21Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3625
dc.description.abstract Bu çalıĢma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde yetiĢtirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aĢamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam ) içeriğini tespit etmeye yönelik çalıĢma yapılmıĢtır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim iĢleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aĢamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aĢamada oluĢtuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıĢtır. ġanlıurfa Gıda Kontrol Laboratuvarında HPLC sistemi ile yapılan analizlerde, hiçbir örnekte aflatoksin varlığı tespit edilememiĢtir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değiĢiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi, nem miktarı ve renk analizleride yapılmıĢtır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject KurutulmuĢ dolmalık biber, kurutulmuĢ patlıcan, kurutma, aflatoksin, HPLC en_US
dc.title OĞUZELİ BÖLGESİNDE (BARAK OVASI) DOLMALIK BİBER VE PATLICAN KURUSU ÜRETİMİNDE AFLATOKSĠN OLUŞUMUNUN BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster