Harran University DSpace

MARDİN VE DİYARBAKIR BÖLGELERİNDEN TOPLANAN SUMAK BİTKİLERİNDEN ELDE EDİLEN SUMAK BAHARATININ FİZİKOKİMYASAL VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ

Show simple item record

dc.contributor.author ÖZAYDIN, FATMA
dc.date.accessioned 2023-08-24T07:26:43Z
dc.date.available 2023-08-24T07:26:43Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3617
dc.description.abstract Bu çalışmada Diyarbakır ve Mardin yörelerinde kullanımı çokça yaygın olan sumak bitkisi baharatının antimikrobiyel, antioksidan ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Diyarbakır’ın Eğil, Hazro, Hani, Bismil, Çermik ve Kulp ilçeleri, Mardin’in Savur, Mazıdağı, Midyat ve Derik ilçelerinin merkez ve köylerinden alınan numuneler kullanılmış ve sonuçlar birbirileri arasında kıyaslanmıştır. Diyarbakır ve Mardin’den alınan numunelerin her biri üzerinde çalışmalar ayrı ayrı yapılmış olup özellikle antimikrobiyel ve antioksidan açıdan oldukça zengin bulgular tespit edilmiştir. Analizler toplanan numunelerin sulu ekstraktları üzerinden değerlendirmeye alınmış olup, FolinCiocalteu metoduyla yapılan toplam fenolik madde içerik tayininde en yüksek oran, Diyarbakır Çermik’ten alınan 1. numunede gözlemlenmiştir ve bu değer 82.2 mg gallik asit/g sumak olarak kaydedilmiştir. Toplam flavonoid madde içeriği 7.55 mg kateşin/g sumak ve 75.7 DPPH % inhibisyon değeri ile yine en yüksek değerler Çermikten alınan 1. numunede gözlemlenmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Rhus, Rhus coriaria, somak, sumak, bitki en_US
dc.title MARDİN VE DİYARBAKIR BÖLGELERİNDEN TOPLANAN SUMAK BİTKİLERİNDEN ELDE EDİLEN SUMAK BAHARATININ FİZİKOKİMYASAL VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account