Harran University DSpace

FASELYA (PHACELİA TANACETİFOLİA) BİTKİSİNİN SİLAJININ YEM DEĞERİNİN BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author BAŞAK, SERHAT
dc.date.accessioned 2023-08-18T12:43:42Z
dc.date.available 2023-08-18T12:43:42Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3580
dc.description.abstract Faselya bitkisi arıların ihtiyacını karşılayabilecek nektar ve polen kaynağı oluşturabilen ender bir bitki olmasından dolayı arı otu olarak da adlandırılır. Aynı zamanda kaba yem gereksinimini de karşıla maktadır. Bu projenin amacı ruminant hayvan beslemede kullanılan faselya bitkisinin silajın yem değerine ve metan üretim potensiyeline etkisini belirlemektir. Silaj gruplarında 56 günlük silolama süresi sonunda kuru madde, ham protein, pH, ham kül, ham yağ, ham selüloz, ADF ve NDF düzeyleri tespit edilmiştir. Çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme ortası dönemde faselye silajının besin madde içerik değerleri KM 23-22.4 HP 16,3-13,7 HY 2,7-3,2 HK 9,5-9,7 ADF 34,2-35 NDF 41,1-48,5 olarak ölçülmüştür. Çiçeklenme öncesi dönemden çiçeklenme ortası döneme doğru ilerledikçe taze materyal içerisindeki ham protein miktarının azaldığı; ham yağ, kuru madde, ham kül, nötr deterjanda çözün meyen lif, asit deterjanda çözünmeyen lif miktarlarının arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaptığımız çalışmadan çıkardığımız bir diğer sonuç itibariyle silajın pH değerinin düşük olması durumunda daha iyi kaliteye sahip olduğunu ve besin değerlerinin korunması açısından önemli olduğunu ortaya koy maktadır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Faselya, Yem Değeri, Metan Üretimi, Aerobik Stabilite en_US
dc.title FASELYA (PHACELİA TANACETİFOLİA) BİTKİSİNİN SİLAJININ YEM DEĞERİNİN BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account