Harran Üniversitesi Açık Erişim

KİNOANIN KÜLÜNÇE ÜRETİMİNDE KULLANIM OLANAĞININ ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author AMASYALI, FİRUZE
dc.date.accessioned 2023-07-21T03:22:02Z
dc.date.available 2023-07-21T03:22:02Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3419
dc.description.abstract Bu araştırmada beyaz kinoa ve karışık kinoa ununun külünçe üretimine uygunluğu araştırılmıştır. Yöresel bir ürün olan külünçe, buğday ununa bazı aromatik baharatlar ilavesi ile yapılan bir çörek türüdür. Çalışmada, sadece kinoa unu kullanılarak külünçe üretildiği gibi, ekmeklik ve tam buğday unlarına %50 oranlarında beyaz kinoa ve karışık kinoa unları ikame edilerek tuzlu ve şekerli olmak üzere de üretim yapılmıştır. Üretilen külünçelerde fiziksel, fizikokimyasal, kimyasal, tekstürel ve duyusal özellikler incelenmiştir. Kinoa kullanımıyla son ürünlerde L* değeri azalmış; protein, kül, besinsel lif ve fitik asit değerlerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Tekstürel özelliklerden sertlik, dirençlilik, yapışkanlık, elastikiyet, sakızımsılık ve çiğnenebilirlik değerlerini olumsuz yönde etkilemiştir. Duyusal özellikler açısından ise, %50 beyaz kinoa unu ve %50 ekmeklik un kullanılarak üretilen külünçeler ortalamaya yakın ya da ortalamanın üzerinde beğeni toplamıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Kinoa, külünçe, buğday en_US
dc.title KİNOANIN KÜLÜNÇE ÜRETİMİNDE KULLANIM OLANAĞININ ARAŞTIRILMASI en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster