Abstract:
Bu çalışmada, Harran Üniversitesi Bozova Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu
denetiminde Gökkuşağı Alabalığı (Onchorynchus mykiss, Walbaum 1792) üretimi yapılan
kafeslerin bulunduğu ortamdaki göl suyunun özellikleri incelenmiştir. Amaç, kafeslerde
alabalık üreticiliği sebebiyle ortamda meydana gelecek olumsuzlukların belirlenmesidir.
Bu amaçla 2000 yılında Mart-Ağustos ayları arasında numune alımı
gerçekleştirilmiştir. Referans olarak alabalık yetiştiriciliğinin araştırılması bir
çalışmadan alınan ve ortamda henüz kafeslerin bulunmadığı dönemde yapılmış olan
1995-1996 yılı analiz sonuçları kullanılmıştır. Su numuneleri sıcaklık, pH, iletkenlik,
çözünmüş oksijen, bulanıklık toplam fosfor, nitrat, nitrit, amonyak, sülfat, fosfat ve
kimyasal oksijen ihtiyacı değerleri açısından analiz edilmiştir