Harran University DSpace

ŞANLIURFA'DA YETİŞEN KIRMIZI ACI BİBERDE (İSOT) DOĞAL RADYASYON MİKTARI TAYİNİ

Show simple item record

dc.contributor.author Kabul, Mustafa
dc.date.accessioned 2023-07-07T11:25:42Z
dc.date.available 2023-07-07T11:25:42Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3374
dc.description.abstract Yapılan çalıĢmada ġanlıurfa ilinin Bozova, Harran ve Siverek ilçelerinin çevresinde çeĢitli tarlalarda yetiĢmiĢ olup daha sonra kurutulan kırmızı biberin (isotun) doğal radyasyonu tespit etmektir. ġanlıurfa bölgesine özgü kırmızı acı biber (isot) tüketimi yurt dıĢına ihraç edilir duruma gelmiĢtir. Bu nedenle, ġanlıurfa‟ya özgü kırmızı biberin yetiĢme aĢamasında doğadan ne kadar radyasyon aldığı ve bunun dünya sağlık teĢkilatınca belirlenen sınırların içerisinde olup olmadığı araĢtırılmaktadır. Bunun için üç farklı jeolojik bölgelerden 8‟er numune olmak üzere toplam 24 numune doğal kuru dizim kırmızı biberler yetiĢtiricilerden alınmıĢ ve yeterli kurutma ve otomatik öğütme yapılmıĢ olup NaI(Tl) Gama Radyasyon detektörü kullanılarak , ve aktiviteleri ölçülmüĢtür. Ölçüm sonucunda Bozova Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 852,70 Bq/Kg, 23,38 Bq/Kg ve 20,08 Bq/Kg olarak, Harran Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 806,10 Bq/Kg, 26,10 Bq/Kg ve 25,54 Bq/Kg olarak ve Siverek Ġlçesi için , ve aktivitesinin ortalama değerleri sırasıyla 875,99 Bq/Kg, 15,24 Bq/Kg ve 12,97 B q/Kg olarak belirlenmiĢtir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Doğal radyoaktivite, Biber, Sintilatör, Gama Spektroskopisi en_US
dc.title ŞANLIURFA'DA YETİŞEN KIRMIZI ACI BİBERDE (İSOT) DOĞAL RADYASYON MİKTARI TAYİNİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account