Harran Üniversitesi Açık Erişim

MİKROENKAPSÜLE İNSTANT MEYAN KÖKÜ (Glycyrrhiza glabra L.) ŞERBETİ (ÇAYI) ÜRETİMİ ve DEPOLAMANIN KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author BAŞYİĞİT, Bülent
dc.date.accessioned 2023-07-06T05:57:09Z
dc.date.available 2023-07-06T05:57:09Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3365
dc.description.abstract Bu çalışmada meyan bitkisinin (MB) (Glycyrrhiza glabra L.) en fazla kullanılan kısmını oluşturan köklerinin (Liquiritiae radix) klasik ekstraksiyonu, elde edilen ekstraktların herhangi bir kurutma yardımcı materyali (KYM) kullanmadan (toz) ve KYM kullanarak (mikroenkapsül) instant meyan kökü şerbetine/çayına (İMKŞ/Ç) dönüştürülmesi ve bu İMKŞ/Ç’lerinin depolama stabilitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üretim ve analizler süresince fiziksel, kimyasal, spektrofotometrik, morfolojik ve duyusal analiz yöntemleri kullanılmıştır. Meyan kökü (MK) ekstraksiyonu 60°C ve 60 dakikada gerçekleştirilmiştir. İlgili sıcaklık ve sürede elde edilen ekstrakt püskürtmeli kurutucu yardımıyla instant forma dönüştürülmüştür. Toz ve mikroenkapsüle olmak üzere iki farklı İMKŞ/Ç üretilmiş ve mikroenkapsüle İMKŞ/Ç için KYM olarak maltodekstrin (MD) ve gam arabik (GA) kullanılmıştır. Bu materyallerin konsantrasyonlarının optimizasyonunda Simple Lattice metodundan yararlanılmıştır. Deneme tasarımı için 3 adet cevap (verim, etkinlik ve carr indeks) sistemin optimize edilmesinde kullanılmıştır. Farklı oranlarda ve tiplerde KYM’nin kullanımının mikroenkapsüle İMKŞ/Ç’nin mikroenkapsülasyon etkinliği üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadığı ancak carr indeks ve verim üzerine önemli olduğu saptanmıştır (p en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Glycyrrhiza glabra, instant, mikroenkapsül, toz, Simple Lattice en_US
dc.title MİKROENKAPSÜLE İNSTANT MEYAN KÖKÜ (Glycyrrhiza glabra L.) ŞERBETİ (ÇAYI) ÜRETİMİ ve DEPOLAMANIN KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster