Harran University DSpace

BAZI NAR (Punica granatum L.) ÇEŞİTLERİNİN POMOLOJİK ÖZELLİKLERİ, FENOLİK BİLEŞENLERİ VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author DURSUN, EMİNE
dc.date.accessioned 2023-07-05T13:30:51Z
dc.date.available 2023-07-05T13:30:51Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3358
dc.description.abstract Araştırmada; Şanlıurfa’nın Merkez, Bozova, Harran ve Suruç ilçelerinden temin edilen Hicaznar, Katırbaşı, Devedişi, Suruç ve Suruç Karası nar çeşitlerinin pomolojik ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 7 ayrı meyve örneği üzerinde yürütülen bu çalışma sonucunda; meyve ağırlığının 201.55-637.50 g, meyve eninin 69.49-105.28 mm, meyve boyunun 66.93-98.21 mm, şekil indeksinin 0.861-0.974, kaliks boyunun 15.66-25.44 mm, kaliks çapının 19.31- 26.39 mm, 100 dane ağırlığının 23.66-47.76 g, dane randımanının %43.55-68.98, meyve suyu hacminin 94-120 ml, kabuk alt zemin renginin 5 örnekte sarı, 1 örnekte yeşil-sarı, 1 örnekte kırmızı, kabuk üst zemin renginin 3 örnekte kırmızı, 2 örnekte açık pembe, 1 örnekte pembe, 1 örnekte siyah, dane renginin 3 örnekte kırmızı, 3 örnekte açık pembe, 1 örnekte pembe, suda çözünür kuru madde miktarının %14.60-16.60 ve titre edilebilir asit miktarının %0.67-2.74 arasında olduğu tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarının meyve suyu örneklerinde 26.60-40.43 µg GAE/g, çekirdek örneklerinde 95.39-146.44 µg GAE/g, toplam flavonoid miktarının meyve suyu örneklerinde 572.66-1150.83 μg QE/g, çekirdek örneklerinde 983.57-1830.18 μg QE/g, toplam antioksidan kapasitesinin meyve suyu örneklerinde %89.47-96.38, çekirdek örneklerinde %7.76-26.64, toplam antosiyanin miktarının meyve suyu örneklerinde 0.84-24.12 mg siyanidin 3-glikozit/L, çekirdek örneklerinde 0.19-3.51 mg siyanidin 3-glikozit/L arasında olduğu tespit edilmiştir. Tüm çeşitler için de en yüksek toplam fenolik madde miktarı ve toplam flavonoid miktarı çekirdek örneklerinde, toplam antioksidan kapasitesi ve toplam antosiyanin miktarı meyve suyu örneklerinde ölçülmüştür. Meyve suyu ve çekirdek örneklerinde kateşin, kuersetin, vanilik asit, resveratrol, fumarik asit, gallik asit, kafeik asit, floridzin dihidrat, oleuropein, hidroksisinnamik asit, ellajik asit, silimarin, naringenin ve hidroksibenzoik olmak üzere 14 adet fenolik bileşik belirlenmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Nar, Flavonoid, Antioksidan aktivite, Antosiyanin, Fenolik bileşenler en_US
dc.title BAZI NAR (Punica granatum L.) ÇEŞİTLERİNİN POMOLOJİK ÖZELLİKLERİ, FENOLİK BİLEŞENLERİ VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account