Harran Üniversitesi Açık Erişim

PHYSIOCHEMICAL ANALYSIS OF HONEY PRODUCED AROUND THE CITY OF ERBIL (IRAQ)

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author PIRDAWD, Hawar Kawa
dc.date.accessioned 2023-06-23T07:37:30Z
dc.date.available 2023-06-23T07:37:30Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3266
dc.description.abstract Bu araĢtırmada Erbil (Iraq) ilive çevresindeki bal örneklerinin (n=20) fizyokimyasal, biyokimyasal, duyusal özellikleri (n=20) ve tağĢiĢ etkisi (n=13) incelenmiĢtir. Erbil ve çevresinden toplanan2021 yılı ürünüve kaliteli oldukları ifade edilen bal örneklerinin nem, kül, pH, asitlik, aw, Elektriksel iletkenlik, °Brix, RI, HMF, yoğunluk, özgül ağırlık, prolin ve diastaz analizleri yapılmıĢ, sırası ile 14.90 ±0.52g/100g, 0.186 ± 0.125g/100g,4.16 ± 0.12, 24.6 ±4.13meq/kg, 0.492 ± 0.02, 0.463±0.216 mS/cm, 83.04 ± 0.43, 1.499±0.003, 24.88±20.58meq/kg, 1.423±0.01g/cm3 , 1.437±0.01, 336.80±108.76mg/kg, 6.55±1.87 değerleri elde edilmiĢtir.Analizi yapılan Erbil ili ballarından 17 örneğin Codex Alimentarus (CA) kalite göstergesi kriterlerine uygun olduğu, sadece üç bal örneğinin HMF içeriğine bakılarak uzun süre ve yüksek sıcaklıkta depolandığı sonucuna varılmıĢtır.Fizyokimyasal ve biyokimyasal olarak çiçek balı kabul edilebilirlik parametrelerinden,sadece iki bal örneğinin elektriksel iletkenliğine göresalgı balı ve/veya salgı balı ve çiçek balı karıĢımı olduğu gözlenmiĢtir.Bal örneklerinde yapılan HPLC analizlerinde Ģeker profili ortalama değerleri (fruktoz, glukoz ve sakaroz)sırasıyla %45.92±2.59, %39.00±4.43, %0.757±1.73 olarak, fruktoz/glukoz oranı1.19±0.17 ve ayrıca glukozfruktoz toplamı 84.92±5,95 olarak tespit edilmiĢtir.Bal örneklerinin renk parametresi L*, a* ve b* değerlerinde anlamlı farklılık saptanmıĢ (p≤0.05) sırasıyla 29.25±2.17, 3.46±1.46, 9.52± 1.92 ortalama değerleri bulunmuĢtur. Ayrıca bal örneklerinin TPC, TFC ve DPPH değerleri sırasıyla 108,89 ±24,11mg GAE/100g, 5,32±1,46 mg CAE/100g ve %27,45±2,50 olarak tespit edilmiĢtir. Mısır Ģurubu ile ballarda tağĢiĢ tespiti için kullanılan Δ13C analizi ile 13 bal örneğinin 7 tanesinin saf, 6 bal örneğinin ise tağĢiĢli bal olduğu tespit edilmiĢtir. Tüm bal örnekleri, renk, viskozite, koku ve genel kabul edilebilirlik dahil olmak üzere duyusal analiz için test edilmiĢ,bal örneklerinin çoğunun tüm duyusal değerlendirmelerden yüksek puanlar aldığı belirlenmiĢtir en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Bal, Fizikokimyasal özellikler, ġeker profili, TağĢiĢ, Kalite en_US
dc.title PHYSIOCHEMICAL ANALYSIS OF HONEY PRODUCED AROUND THE CITY OF ERBIL (IRAQ) en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster