Abstract:
Bu araştırma, 1995 yılında Diyarbakır şartlarında ana ürün olarak yetişebilecek yerfıstığı çeşitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Virginia pazar tipine dahil 9 adet yerfıstığı çeşidinin materyal olarak kullanıldığı çalışmada, denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin yağ ve protein içerikleri, bitki başına meyve sayısı ve ağırlığı, 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, meyve kalitesi, erkencilik indeksi, kabuk oranı ve dekara meyve verimi gibi önemli özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre dekara en yüksek meyve verimi PI 3723 17 (466, 2 kg) ve PI 3 15621 (401, 2 kg) çeşitlerinden elde edilmiştir. Denemeye alınan Virginia grubuna giren çeşitlerden NC 7 (365, 8 kg), PI 399578 (356, 2 kg) ve PI 378015 (306, 5 kg) çeşitlerinin de yüksek verimli oldukları ve Diyarbakır koşullarında ana ürün olarak başarıyla yetiştirilebilecekleri saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Yerfıstığı, Çeşit, Verim, Ana Ürün, Tarımsal Özellikler.