Harran University DSpace

ŞANLIURFA’DA TÜKETİLEN BAZI SEBZELERİN PESTİSİT KALINTISI BAKIMINDAN İNCELENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Yurttaş, Fatma
dc.date.accessioned 2023-06-14T07:25:03Z
dc.date.available 2023-06-14T07:25:03Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/3031
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa’da yaygın olarak tüketilen domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzelerde bulunan pestisit kalıntılarının düzeyini değerlendirmektir. Sürekli tüketilen tarımsal ürünlerde pestisit kalıntılarının bulunması tüketiciler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu çalışmayla, QuEChERS ekstraksiyon yöntemi ve Likit Kromatoğrafi-Tandem Kütle Spektrometri (LC-MS/MS) tekniği kullanılarak toplam 83 adet taze sebze numunesi 41 adet pestisit kalıntısı bakımından analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde 23 domates numunesinin yaklaşık % 17.4’ünün herhangi bir kalıntı içermediği, %52.2’sinin maksimum kalıntı limitinin (MRL) altında, %30.4’ünün ise MRL’yi aşan seviyelerde kalıntı içerdiği tespit edilmiştir. Biber numunelerinin tamamının pestisit kalıntısı içerdiği, bunlardan ise %30’unun MRL’nin altında, %70’inin ise MRL’yi aşan seviyelerde olduğu görülmüştür. Patlıcan numunelerin %25’inin herhangi bir kalıntı içermediği, %40’ının MRL’nin altında, %35’inin ise MRL’yi aşan seviyelerde kalıntı içerdiği saptanmıştır. Salatalık numunelerinde ise %10’unun herhangi bir kalıntı içermediği, %40’ının limitlerin altında, %50’inin ise limitlerin üzerinde kalıntı içerdiği tespit edilmiştir. Analiz edilen numunelerin oldukça yüksek bir kısmında limitlerin üzerinde kalıntı bulunmuştur. Bu durum tüketicilere yönelik potansiyel sağlık riskini azaltmak için bir takım önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bakımdan kalıntı izleme çalışmalarının daha planlı ve etkili bir şekilde uygulanması, ayrıca çiftçilere ve zirai ilaç satan kişilere yönelik eğitim çalışmalarına önem verilmesi tavsiye edilmektedir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Pestisit kalıntısı, sebze, QuEChERS, LC-MS/MS en_US
dc.title ŞANLIURFA’DA TÜKETİLEN BAZI SEBZELERİN PESTİSİT KALINTISI BAKIMINDAN İNCELENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account