Harran Üniversitesi Açık Erişim

THE EFFECTS OF DRYING METHODS AND STORAGE ON SOME PROPERTIES OF RAISINS PRODUCED FROM BLACK SEEDED AND WHITE SEEDLESS GRAPES GROWN IN IRAQ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author ABBAS, Karzan Syamand
dc.date.accessioned 2023-06-13T12:00:09Z
dc.date.available 2023-06-13T12:00:09Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2950
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, farklı kurutma işlemlerinin ve depolamanın kuru üzüm özelliklerini nasıl etkilediğini araştırmaktır. Kuru üzümler, Sultana üzümlerinden güneşte (SDS) ve etüvde (DS) ve Rashmiree üzümlerinden güneşte (SDR) ve etüvde (DR) kurutularak üretilmiş ve 4 ay süreyle oda sıcaklığında depolanmıştır. Rashmiree üzümlerinin 100 tane ağırlığı, ortalama tane uzunluğu ve genişliği, ortalama salkım ve salkım tanesi değerleri Sultana üzümlerinden daha fazladır. Üzümlerin salkım uzunluğu ve genişliği açısından önemli bir fark yoktu. Ayrıca, Sultana üzümlerinin titrasyon asitliğ (TA), pH, L*, a*, b*, toplam çözülebilir katı madde, B, Cu, K, Mg, Mn, Na ve P değerleri (nem içeriği, DPPH, Fe, Zn haricinde) Rashmiree'den daha yüksek bulunmuştur. Ancak, su aktivitesi, total fenolik içeriği (TPC), ABTS ve refraktif indeks değerleri arasında önemli farklılıklar belirlenmemiştir. Depolama sonunda, SDS, DR ve SDR örneklerinin nem içeriğ; SDS örneğinin TA; SDR örneğinin L; DR örneğinin b*; DS, SDS ve SDR örneklerinin TPC; DS, SDS, DR, ve SDR örneklerinin DPPH; DS ve SDS örneklerinin pH, ABTS, B, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn ve Zn ile DS örneğinin Na ve P değerleri artmış, analizi yapılan diğer değerler azalmıştır. Sonuçlar, güneşte kurutulmuş kuru üzümlerin Ca, Na ve TPC değerlerinin etüvde kurutulmuş kuru üzümlerden daha yüksek olduğunu (p< 0.05), (su aktivitesi ve DPPH hariç). TPC, ABTS, Ca ve Na değerlerinde ise Sultana ve Rashmiree kuru üzümleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Depolama sonunda güneşte kurutulmuş kuru üzümlerin etüvde kurutulmuşlardan; Sultana üzümlerinden üretilen kuru üzümlerin ise Rashmiree kuru üzümlerinden daha yüksek mineral içeriğine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak, yüksek miktarda TPC, DPPH ve ABTS antioksdian aktivitesine sahip olması nedeniyle insanların siyah kuru üzüm tüketmesi tavsiye edilebilir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Sultana and Rashmiree üzümleri, kuru üzüm, güneşte ve etüvde kurutma, depolama, fiziksel ve kimyasal özellikler en_US
dc.title THE EFFECTS OF DRYING METHODS AND STORAGE ON SOME PROPERTIES OF RAISINS PRODUCED FROM BLACK SEEDED AND WHITE SEEDLESS GRAPES GROWN IN IRAQ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster