Özet:
Bu çalıĢma, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Mantar üretim ünitesinde 2020-2021 yıllarında yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada, buğday samanına (S) farklı oranlarda badem kabuğu (BK) (%0, 25, 50, 75 ve 100) ve buğday kepeği (K) (%0, 5, 10, 15 ve 20) ilave edilerek hazırlanan 25 yetiĢtirme ortamının Pleurotus ostreatus mantarının (PL-23 çeĢidi) verim, bazı kalite özellikleri ve besin elementi içeriğine etkileri araĢtırılmıĢtır. YetiĢtirme ortamlarının dezenfeksiyon sonrası ve hasat sonrası dönemlerinde, pH, nem, kül, organik madde, karbon (C), azot (N), C:N oranı ve mineral madde miktarları belirlenmiĢtir. Dezenfeksiyon sonrası ve hasat sonunda yetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu miktarları arttıkça, OM, C miktarları ve C:N oranlarının arttığı, kül, N, P, Ca, Mn ve Zn miktarlarının ise azaldığı tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada, yetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu miktarı arttıkça, misel geliĢim süresinin kısaldığı belirlenmiĢtir. En kısa misel geliĢim süresi %100BK (16.36 gün), en uzun süre ise %25BK ortamlarından (18.48 gün) elde edilmiĢtir. YetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu ve buğday kepeği miktarı ve bunların interaksiyonlarının verim ve biyolojik etkinlik oranı (BE) üzerine etkisi istatistiksel olarak çok önemli (p