Harran University DSpace

KAHVALTILIK YENİ BİR ÜRÜN: ÇÖREK OTLU PEKMEZ KREMASI

Show simple item record

dc.contributor.author Çevik, Tuba
dc.date.accessioned 2023-06-12T10:08:28Z
dc.date.available 2023-06-12T10:08:28Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2842
dc.description.abstract Bu çalışmada, Şanlıurfa sadeyağı, üzüm pekmezi ve çörek otundan oluşan çörek otlu Pekmez Kreması adında yeni bir ürün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışma da D-Optimal Karışım Modeli (D-Optimal Mixture Design) kullanılarak ürünü oluşturan bileşenlerin (üzüm pekmezi, Şanlıurfa sadeyağı, çörek otu, emülgatör) farklı oranlarda 20 adet deneme ürünü üretilmiştir. Üretilen bu üründe cevap değişkeni olarak tekstürel parametreler olan katılık, kıvam, yapışkanlık ve viskozite endeksi kullanılmıştır. Deneme ürün bileşenleri ile uygun modellerin cevap değişkenleri üzerindeki etkisi varyans analizi ile tespit edilmiştir. Daha sonra, optimizasyon çalışmaları için cevap değişkenlerine ait varsayımlar yapılarak en uygun ürün bileşimi yapılmıştır. Sonuç olarak, istenilirliği en yüksek (0.91) Çörek otlu Pekmez Kreması bileşimi %56.521 üzüm pekmezi, %25.00 Şanlıurfa sadeyağı, %14.979 çörek otu, % 3.50 lesitin olarak optimize edilmiştir. Bileşimi optimize edilen Çörek otlu Pekmez Kremasının viskoz, sürülebilir, düşük asitli ve orta nemli, hafif parlak ve kırmızı-sarı renk skalasında yer almış bir ürün olduğu ve eğitimli panelistler tarafından beğenildiği ve endüstriyel ölçekte üretilebilecek potansiyel taşıdığı sonucuna varılmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Sadeyağ, Pekmez, Çörek otu, D-Optimal karışım, Pekmez kreması en_US
dc.title KAHVALTILIK YENİ BİR ÜRÜN: ÇÖREK OTLU PEKMEZ KREMASI en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account