Harran Üniversitesi Açık Erişim

ISOLATION AND MOLECULAR IDENTIFICATION OF Listeria monocytogenes FROM LOCAL AND IMPORTED CHEESE IN DUHOK PROVINCE, IRAQ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author RASHEED, Mohammed Jomaa
dc.date.accessioned 2023-06-12T05:48:03Z
dc.date.available 2023-06-12T05:48:03Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2830
dc.description.abstract Listeria monocytogenes, insan ve hayvanları enfekte eden Gram pozitif ve fakültatif gıda kaynaklı bir patojendir. L. monocytogenes çevrede yaygın olarak bulunmakta, bitki örtüsü, toprak, toz, su, yem, silaj ve doğal habitatlardan izole edilmektedir. Bu patojen bakteri, gastroenterit, menenjit, düşük ile karakterize olan listeriosise ve ciddi vakalarda ölüme neden olmaktadır. Bu çalışmada, Irak'ın Duhok ilinde tüketime sunulan yerel ve ithal peynir çeşitlerinden L. monocytogenes bakterisinin izolasyonunu araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaçla, Şubat-Temmuz 2020 döneminde farklı perakende marketlerden, aseptik şartlarda toplam 185 adet peynir örneği toplanmıştır. Toplam 35 adet yerel peynir numunesi ile her birinden eşit sayıda (n=50) olmak üzere, yumuşak/yarı yumuşak, sert/yarı sert ve işlenmiş ithal peynir çeşitleri toplanmıştır (n=150). L. monocytogenes izolasyonu için selektif besiyerleri kullanılmış ve biyokimyasal testler ve qPCR yöntemi ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak, yerli ve ithal peynirlerin, L. monocytogenes ile kontamine oranı sırasıyla %2.9 ve %2.0 olarak tespit edilmiştir. Yerli peynirde bu patojenin görülme oranı, ithal peynire göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak, bu patojen bakteri sert peynir örneklerinde tespit edilememiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Peynir, ırak, Listeriosis, L.monocytogens, Patojen bakteri, qPCR en_US
dc.title ISOLATION AND MOLECULAR IDENTIFICATION OF Listeria monocytogenes FROM LOCAL AND IMPORTED CHEESE IN DUHOK PROVINCE, IRAQ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster