Harran Üniversitesi Açık Erişim

ŞANLIURFA’DA YETİŞTİRİLEN BAZI İNCİR ÇEŞİTLERİ İLE DEĞİŞİK KÖKENLİ İNCİRLERİN TOPRAKTA BULUNAN BESİN MADDELERİNDEN YARARLANMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author YİYİCİ, İbrahim Halil
dc.date.accessioned 2023-06-08T06:30:11Z
dc.date.available 2023-06-08T06:30:11Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2788
dc.description.abstract Bu çalışma 2019/2020 yıllarında Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan incir çeşitlerinden; Keten Gömleği, Urfa siyahı, Bursa siyahı, Halebi, Sarı zeybek, Mor Güz, Yeşil Güz çeşitleri üzerine yapılmıştır. Yaprak örnekleri 5 Ağustos 2019 tarihinde sürgünlerin ortasından alınarak, bazı bitki besin elementlerinin analizleri için Gaziantep Araştırma Enstitüsünde akredite olmuş laboratuvarlarında yapılmıştır. Bu çalışmada değişik incir çeşitlerinin topraktaki besin maddelerinden yararlanma durumları ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; topraktaki bazı besin elementi kapsamlarına bakıldığında ortalama fosfor, çinko, mangan miktarının düşük demir miktarının ise fazla olduğu görülmüştür. Toprağın pH’ı hafif alkali, killi-tınlı, tuzlu ve organik kapsamı bakımından az olduğu tespit edilmiştir. Yapılan yaprak analizleri sonuçları değerlendirildiğinde: Besin elementlerinden fosfor, azot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, mangan ve çinkonun referans değerleri aralığında olduğu; demirin referans değerlerinin altında olduğu, bakırın ise referans değerlerinin üstünde olduğu yapılan analizler sonucunda belirlenmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject İncir, besin elementi, toprak, analiz, çeşit en_US
dc.title ŞANLIURFA’DA YETİŞTİRİLEN BAZI İNCİR ÇEŞİTLERİ İLE DEĞİŞİK KÖKENLİ İNCİRLERİN TOPRAKTA BULUNAN BESİN MADDELERİNDEN YARARLANMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster