Harran University DSpace

FONKSİYONEL DONDURMA ÜRETİMİNDE Aloe vera EKSTRAKTINDAN YARARLANMA OLANAKLARI

Show simple item record

dc.contributor.author Erdoğan, Zeynep
dc.date.accessioned 2023-06-06T08:58:00Z
dc.date.available 2023-06-06T08:58:00Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2763
dc.description.abstract Bu çalışmada fonksiyonel bir probiyotik dondurma üretmek için Aloe vera ekstraktının kullanım olanakları araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, Aloe vera’nın antioksidan özelliğinden yararlanarak dondurmadaki probiyotik Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium animalis subsp. lactis (Bifidobacterium BB-12)’in canlılığını arttırmak ve böylece fonksiyonel ürün yelpazesinde çeşitlilik yaratmaktır. Çalışmada ayrıca ilave edilen Aloe vera ekstresinin dondurmaların kalite kriterleri üzerine etkileri de araştırılmıştır. Bu amaçla probiyotik dondurmalara % 0, %0.25, %0.5, %1 ve % 2 oranlarında Aloe vera ilave edilerek 5 farklı dondurma üretilmiştir. Dondurmalar 60 gün depolanmış ve depolamanın 1. 30. ve 60. günlerinde fizikokimyasal ve duyusal analizler gerçekleştirilmiş, 1., 7., 30. ve 60. günlerinde ise probiyotik bakteri sayıları belirlenmiştir. Sonuçlar, Aloe vera ekstresinin dondurmaların fiziksel özelliklerini etkilemediğini, antioksidan aktivitesini artırdığını, %1’e kadar ilave edilen ekstre oranının probiyotik bakterilerin gelişimini teşvik ettiğini, ancak duyusal özellikleri ve renk değerlerini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Bununla birlikte fonksiyonel dondurma üretimi için %0.25, 0.5 ve %1 Aloe vera ekstresinin başarıyla kullanılabileceği kanısına varılmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Fonksiyonel dondurma, Probiyotik, Prebiyotik, Aloe vera ekstre, Probiyotik bakteri, en_US
dc.title FONKSİYONEL DONDURMA ÜRETİMİNDE Aloe vera EKSTRAKTINDAN YARARLANMA OLANAKLARI en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account