dc.description.abstract |
Mikrobiyal gübre, ticari olarak kullanılan faydalı mikroorganizmalar ve özellikle sürdürülebilir tarımın en büyük destekleyicisi olma özelliği taşımaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan sentetik insektisit, fungusit ve gübreler yerine alternatif olarak mikroorganizmaların kullanımı gittikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda iki farklı gübre kullanılmıştır. Bu gübrelerin farklı oranlarının toprakta mikrobiyal aktivite üzerine olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Topraklara eklenen gübreler toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra mikrobiyolojik aktivitesini de etkilemektedir. Mikrobiyal gübrelerin beş farklı dozu (%0, %2 %4, %6 ve %8) topraklara uygulanmıştır. Deneyler saksılarda yürütülecektir. Saksılar 20 hafta boyunca inkübe edilmiştir. Bu inkübasyon süresi boyunca alınacak toprak örneklerinde alkalin fosfataz, β-glukosidaz, dehidrogenaz ve üreaz enzim aktiviteleri ile toprağın mikrobiyal aktivitesi incelenmiştir. |
en_US |