Harran University DSpace

TÜRKİYE’DE KIRMIZI MERCİMEK ÜRETİMİNİN EKONOMİK AÇIDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Aslan, Hediye
dc.date.accessioned 2023-03-09T06:20:21Z
dc.date.available 2023-03-09T06:20:21Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2608
dc.description.abstract Baklagiller grubunda yer alan mercimek, zengin içeriğiyle önemli bir besin kaynağıdır. Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra iyi bir azot bağlayıcı olduğu için toprağa gübre atılmasına gerek bırakmaz ve nadasa bırakılan alanların azalmasına yardımcı olmaktadır. Mercimek Türkiye’de üretim ve tüketim açısından büyük öneme sahip olup, Dünya ticaretinde de önemli bir konumdadır. Bu çalışmada 1961- 2021 yıllarındaki mercimek hasat edilen alanı, üretim miktarı ve verim değerleri alınarak Box-Jenkins Metodu (ARIMA), zaman serilerindeki değişiklikleri dikkate alarak geleceğe yönelik tahminler yapılmıştır. Bu kapsamda; hasat edilen alanı, üretim miktarı ve verim FAO ve TÜİK, dış ticaret yani ithalat ve ihracat verileri için UN Comtrade ve FAO veri tabanlarından yararlanmıştır. Türkiye’de 1961- 2021 yılları arasındaki üretim alanı, üretim miktarı ve verim verileri kullanılarak koşulan ARIMA modellemesi sonucunda modeli sonucunda Türkiye’de mercimek önümüzdeki 5 yıl hasat edilen alan ilk önce artış olacağı sonrasında azalışa geçeceği, üretim miktarı ise giderek artacağı verim ise ilk önce artıp sonra azalacağı öngörülmüştür. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Mercimek Üretimi, Mercimek Ekonomisi, Gelecek Tahmini, ARIMA en_US
dc.title TÜRKİYE’DE KIRMIZI MERCİMEK ÜRETİMİNİN EKONOMİK AÇIDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account