Harran University DSpace

ZEYTİN PİRİNASI VE DENİZ YOSUNU EKSTRAKTI UYGULAMALARININ BİBERDE FİDE GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Show simple item record

dc.contributor.author Alma, Zeynep
dc.date.accessioned 2023-03-08T06:04:34Z
dc.date.available 2023-03-08T06:04:34Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2600
dc.description.abstract Zeytinin zeytinyağına işlenmesi esnasında ortaya çıkan ürüne, zeytin pirinası (ZP) adı verilir. Prinanın tarımda gübre ve toprak iyileştirici olarak kullanılması, kompost olarak kullanılabilme olanağı ve bu potansiyelin tarımda değerlendirilmesi konularında araştırmaların arttırılması gereklidir. Çünkü zeytin pirinasının hangi oranlarda uygulanacağı ile ilgili çalışmalar yetersizdir. Bu çalışma deniz yosunu (DY) ve zeytin pirinasının fide yetiştiriciliğindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, çalışmamızda 4 farklı oranda ZP (%100 torf + %0 ZP, %95 torf + %5 ZP, %90 torf + %10 ZP ve %80 torf + %20 ZP) ve 4 farklı dozda DY ekstraktının (%0, %0.5, %1, %2) biber fidesi yetiştiriciliğindeki etkileri incelenmiştir. Deneme, 2021 yılı ilkbahar döneminde plastik serada yürütülmüş olup, bitkisel materyal olarak Afat F1 biber çeşidi kullanılmıştır. Denemede, fide boyu (cm), gövde çapı (mm), klorofil indeksi, yaprak sayısı (adet), yaprak alanı (cm2 ), yaprak taze ve kuru ağırlıkları (g), gövde taze ve kuru ağırlıkları (g), kök uzunluğu (cm), kök taze ve kuru ağırlıkları (g), taze ve kuru ağırlık bazında gövde/kök oranları ve toplam bitki kuru ağırlığı (g) değerleri incelenmiştir. Pirina oranlarına bağlı olarak, bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, yaprak sayısı, yaprak taze-kuru ağırlığı, gövde taze-kuru ağırlığı, kök taze-kuru ağırlığı, klorofil indeksi, gövde/kök oranları (taze, kuru), toplam bitki kuru ağırlığında azalmalar olurken kök uzunluğunda artış meydana gelmiştir. Öte yandan deniz yosunu uygulamalarının yüksek dozları, bitki gelişimini olumsuz yönde etkilemiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Zeytin pirinası, Torf, Deniz yosunu, Fide büyümesi, Capsicum annuum en_US
dc.title ZEYTİN PİRİNASI VE DENİZ YOSUNU EKSTRAKTI UYGULAMALARININ BİBERDE FİDE GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account