dc.description.abstract |
Bu çalışmada bazı organik atıkların mercimek gelişimine etkisi incelenmiştir. Organik atık olarak
melas, fıstık kabuğu ve buğday kepeği kullanılmıştır. Sağlıklı, kaliteli mercimek üretimi ve organik
atık kullanılmasının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Organik atıklar 4 farklı (%0, %0,5, %1 ve %2)
dozda toprağa uygulanmıştır. Bu çalışma sera koşullarında saksılarda yürütülmüştür. Deneyde
kullanılan mercimek bitkileri 3 ay sonra hasat edilip kök ve gövde kısımları analizler için
hazırlanmıştır. Hasat sonrası süreçte; mercimek bitkisinin, kök boyu, kök yaş, kök kuru ağırlık, bitki
boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı ölçülmüştür. Ayrıca mercimekte klorofil içeriği, toprak enzim
aktivitelerinden dehidrogenaz ve üreaz aktiviteye etkileri belirlenip analizleri kontrole göre
yapılmıştır. Bu süreç sonucunda yapılan analizlere bakıldığında organik atıkların, mercimek bitkisinde
gelişimi için 3 gübre de verimli bulunmuştur. Toprağa uygulanan organik atıkların (melas, fıstık
kabuğu, buğday kepeği) bitkideki verimi artırıcı etkisi organik atığın çeşidine, uygulama süresine ve
dozuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. |
en_US |