Harran University DSpace

ŞANLIURFA’DA YETİŞTİRİLEN EGE KÖKENLİ BAZI İNCİR ÇEŞİTLERİNİN TOPRAKTA BULUNAN BESİN MADDELERDİNDEN YARARLANMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Güler, Aydın
dc.date.accessioned 2023-02-27T12:23:36Z
dc.date.available 2023-02-27T12:23:36Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2573
dc.description.abstract Bu çalışma 2019/2020 yıllarında Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan incir çeşitlerinden; Sarılop, Beyaz Orak, Siyah Orak, İzmir Bardacık, Göklop, Sultan Selim, Akça çeşitleri ile Erkek Tip-A incir üzerine yapılmıştır. Yaprak örnekleri 5 Ağustos 2019 tarihinde sürgünlerin ortasından alınarak, bazı bitki besin elementlerinin analizleri için Gaziantep Araştırma Enstitüsünde akredite olmuş laboratuvarlarında yapılmıştır. Bu çalışmada değişik incir çeşitlerinin topraktaki besin maddelerinden yararlanma durumları ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; topraktaki bazı besin elementi kapsamlarına bakıldığında ortalama fosfor, çinko, mangan miktarının düşük demir miktarının ise fazla olduğu görülmüştür. Toprağın pH’ı hafif alkali, killi-tınlı, tuzlu ve organik kapsamı bakımından az olduğu tespit edilmiştir. Yapılan yaprak analizleri sonuçları değerlendirildiğinde: Besin elementlerinden azot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, mangan ve çinkonun referans değerleri aralığında olduğu; fosfor ve demirin referans değerlerinin altında olduğu, bakırın ise referans değerlerinin üstünde olduğu yapılan analizler sonucunda belirlenmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject İncir, Toprak, Yaprak, Besin Elementleri en_US
dc.title ŞANLIURFA’DA YETİŞTİRİLEN EGE KÖKENLİ BAZI İNCİR ÇEŞİTLERİNİN TOPRAKTA BULUNAN BESİN MADDELERDİNDEN YARARLANMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account