Özet:
Bu çalışma 2019/2020 yıllarında Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan incir
çeşitlerinden; Sarılop, Beyaz Orak, Siyah Orak, İzmir Bardacık, Göklop, Sultan Selim, Akça çeşitleri
ile Erkek Tip-A incir üzerine yapılmıştır. Yaprak örnekleri 5 Ağustos 2019 tarihinde sürgünlerin
ortasından alınarak, bazı bitki besin elementlerinin analizleri için Gaziantep Araştırma Enstitüsünde
akredite olmuş laboratuvarlarında yapılmıştır. Bu çalışmada değişik incir çeşitlerinin topraktaki besin
maddelerinden yararlanma durumları ortaya konmuştur.
Elde edilen sonuçlara göre; topraktaki bazı besin elementi kapsamlarına bakıldığında ortalama fosfor,
çinko, mangan miktarının düşük demir miktarının ise fazla olduğu görülmüştür. Toprağın pH’ı hafif
alkali, killi-tınlı, tuzlu ve organik kapsamı bakımından az olduğu tespit edilmiştir. Yapılan yaprak
analizleri sonuçları değerlendirildiğinde: Besin elementlerinden azot, potasyum, magnezyum,
kalsiyum, mangan ve çinkonun referans değerleri aralığında olduğu; fosfor ve demirin referans
değerlerinin altında olduğu, bakırın ise referans değerlerinin üstünde olduğu yapılan analizler
sonucunda belirlenmiştir.