Harran Üniversitesi Açık Erişim

MARDİN İLİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN KURUTULMASINDA FARKLI KURUTMA ORTAMLARININ VE KÜL ORANLARININ KURU ÜZÜM KALİTESİNE ETKİLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Timurağaoğlu, Hatice
dc.date.accessioned 2023-02-24T08:36:30Z
dc.date.available 2023-02-24T08:36:30Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2571
dc.description.abstract Bu çalışmada, Mardin ilinde yetiştirilen üç farklı üzüm çeşidinin (Hatun Parmağı, Hasani, Sergi Karası) kurutulmasında farklı kurutma ortamları (toprak, beton, askı) ve kül oranlarının (naturel (kontrol), %12.5, %25 ve %37.5) kuru üzümlerin bazı kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada kuruma süresi, nem içeriği, kuru madde içeriği, titrasyon asitliği, tane- çekirdek boyutları, kuru üzümde ortalama randıman değişimleri araştırılmıştır. Askıda kurutmanın, toprak ve betonda kurutmaya göre daha uzun sürdüğü ayrıca kül uygulamalarında miktarın artmasına bağlı olarak kurutma süresinin kısaldığı saptanmıştır. Kurutmaya alınan çeşitlerden Hasani; diğer çeşitlere göre daha uzun sürede kurumuştur. Kuru üzümün tane boyu üzerine kurutma yerinin ve kül uygulamalarının etkisinin olduğu; toprakta kurutulan örneklerin daha kısa, askıda kurutulan örneklerin ise daha uzun olduğu, ayrıca kontrol grubunda yer alan üzümlerin daha uzun tanelere sahip olduğu saptanmıştır. Çalışmada incelenen çeşitlerin bazı çekirdek özelliklerinin kurutma yeri ve kül uygulamalarından etkilendiği; bandırma çözeltisindeki kül miktarının artması hem çekirdek enini hem de çekirdek boyunu azalttığı saptanmıştır. Kuru üzüm üretiminde önemli kriterlerden biri olan randımanı ve kurutulmuş üzümlerin sınıfını; çeşit, kurutma yeri ve kül uygulamalarının etkilemediği saptanmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Kuru üzüm, kurutma ortamı, kül uygulamaları en_US
dc.title MARDİN İLİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN KURUTULMASINDA FARKLI KURUTMA ORTAMLARININ VE KÜL ORANLARININ KURU ÜZÜM KALİTESİNE ETKİLERİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster