Harran Üniversitesi Açık Erişim

CAPSICUM ANNUM (BİBER) BİTKİSİNİN ŞANLIURFA’DA GELENEKSEL KULLANIMI VE GIDA OLARAK ÜRETİM YÖNTEMLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aslan, Mehmet
dc.date.accessioned 2023-02-22T07:37:42Z
dc.date.available 2023-02-22T07:37:42Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2563
dc.description.abstract Bu çalışma, 2020-2022 yılları arasında Şanlıurfa’da biber bitkisinin üretimi ve gıda olarak kullanım çeşitlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Şehirde bitkinin folklorik/etnobotanik anlamda kullanımını tespit etmek ve tarladan sofraya kadar bitkiye ait tüm aşamaların bilimsel olarak kayıt altına almak amacıyla biberin en yoğun olarak üretildiği, işlendiği ve pazarlandığı 8 ilçe ve 7 mahalle pilot bölge olarak seçilmiştir. Ayrıca, biber üretimi yapan bazı üretici ve satıcıların yanı sıra ve biberi geleneksel olarak işleyen yerel halk ile de birebir görüşmeler sağlanmıştır. Çalışma alanında 70 kaynak kişi ile yüz yüze ve katılımlı gözlem tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında biber bitkisi ile ilgili hem derlenen hem de sahada özgün olarak elde edilen verilere yer verilmiştir. Sonuç olarak, Şanlıurfa mutfağında geleneksel olarak biberin çoğunlukla baharat, salça, turşu, kurutmalık ve taze olarak değerlendirildiğini tespit ettik. Etnobotanik açısından da halk tıbbında kullanımının yanı sıra, saplarının yakacak olarak ve yeşil yapraklarının da hayvan yeminde kullanıldığı tespit edilmiştir. Periyodik olarak her sene düzenlenen İsot festivalleri de yerinde tarafımızdan gözlenmiştir. Yerel halkın bu bitkiyle ilgili bilgi birikimleri görsellerle kayıt altına alınmıştır. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Şanlıurfa, Capsicum annuum, Biber, İso en_US
dc.title CAPSICUM ANNUM (BİBER) BİTKİSİNİN ŞANLIURFA’DA GELENEKSEL KULLANIMI VE GIDA OLARAK ÜRETİM YÖNTEMLERİ en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster