Abstract:
Bu çalışma 2017 yılında Mardin Ovasında ekolojik koşullarda buğday tarımında uygulanan geleneksel
toprak işlemeli tarımsal üretim yöntemi, azaltılmış toprak işlemeli tarımsal üretim yöntemi ve toprak
işlemesiz tarımsal üretim yöntemlerinden sıfır toprak işleme (Anıza Ekim) tarımsal üretim yöntemleri
ile yetiştirilmesini karşılaştırarak, maliyet, zaman, enerji, verim üzerine etkilerini tespit etmek
amacıyla 2016-2017 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Çalışmada toprak Penetrasyon direnci,
toprak nem içeriği, bitki boyu, metre karedeki başak sayısı, başak boyu, başaktaki tane sayıları, verim,
bin tane kütlesi, bitki kök derinliği, bitki sap çapı, zaman tüketimi ve yakıt tüketimi incelenerek
ekonomik analiz yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda birim alan için yakıt tüketimi ve
zaman kullanımı açışından doğrudan ekim yöntemi (DE) istatistiki olarak önemli bir fark göstererek
en düşük sonuçları vermiştir. Bunun yanında verim ve net gelir yönünden elde edilen sonuçlar
istatistiki olarak incelendiğinde önemli bir fark göstermemiştir. En düşük değer ortalama 458.3 TL/da
ile geleneksel toprak işlemeli (GTİ) yöntemde elde edilirken, azaltılmış toprak işlemeli (ATİ)
yöntemde ortalama 468.8 TL/da elde edilmiştir. En yüksek net gelir değeri ise doğrudan ekim (DE)
yönteminde 473.3 TL/da olarak elde edilmiştir. Bu da doğrudan ekim yönteminin minimum işlem ve
en az yakıt ve zaman kullanımı ile geleneksel toprak işlemeli ve azaltılmış toprak işlemeli yöntemlere
göre aynı verim ve geliri sağlamış olması açısından bu araştırmada önemli bir sonuç olarak karşımıza
çıkmıştır.