Abstract:
Bu çalışma, Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü Gökçayır Sulu Ziraat Ünitesinde 1992 yılında yapılan detaylı toprak etüd ve haritalaması çalışmasında tanımlanan Gökçayır arazileri içerisinde kalan, Kireçtaşı Ana Materyalli Gümüşsuyu II ve Yıldıran ile Alüviyal Ana Materyalli Gökçayır Serilerinde yapılmıştır. 2009 yılından itibaren kuru tarımdan sulu tarıma geçmesi ile birlikte serilerin içinde kalan sulu tarım (Buğday, Yulaf, Mercimek, Tohumluk Fiğ, Hasıl Fiğ, Ayçiçek, Soya, Mısır, Hasıl Yonca, Tohumluk Yonca) alanları ile kuru tarım (Buğday-Nadas-Buğday) alanları ve mera alanlarının farklı profillerden alınan toprak örneklerinde analizler yapılarak, bu serilerde fiziksel özelliklerde değişim olup, olmadığı ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda genelde bölge toprakları kuru tarımdan sulu tarıma geçerken tekstür, kireç, pH ve organik madde içerikleri değişmemiştir. Ancak agregatlaşma oranına bakıldığında sulu alanların kuru alanlara göre yüksek olduğu görülmektedir. Sulu alanlarda daha fazla bitki yetiştirilmesinden dolayı yoğun toprak işleme, sulama gibi nedenlerden dolayı arttığı sanılmaktadır. Tarla kapasitesi, solma nokta ve faydalı su oranlarına bakıldığında ise kuru alanlarda nispeten faydalı su oranın yüksek olduğu görülmüştür