Harran University DSpace

Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım Işletmesi Müdürlüğündeyetiştirilen ivesi ırkı koyun sütleri bileşiminde laktasyon dönemi boyunca meydana gelen değişmeler / Research of the changes of milk composition of Awassi sheep, which grown in Sanlıurfa Ceylanpınar Agricultural Enterprise General Directorate,during lactation period

Show simple item record

dc.contributor.author UNAY, SULTAN
dc.date.accessioned 2020-10-30T06:24:05Z
dc.date.available 2020-10-30T06:24:05Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2421
dc.description.abstract Bu araĢtırmada ġanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde bulunan ve 60 bin baĢ Ġvesi ırkı koyun ile dünyanın en büyük Ġvesi populasyonuna sahip olan Ceylanpınar Tarım ĠĢletmesi Müdürlüğü bünyesinde yetiĢtirilen elit Ġvesi ırkı koyun sütlerinin (8 adet) bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin laktasyon boyunca değiĢimleri incelenmiĢtir. ÇalıĢma sonucunda Ġvesi ırkı koyun sütlerinin fizikokimyasal özellikleri ortalamalar olarak pH 6.57, titrasyon asitliği %0.183 laktik asit, kurumadde %18.55, yağ %7.47, yağsız kurumadde %11.09, protein %5.54, kül %0.959 ve yoğunluk 1.0379 g/ml Ģeklinde belirlenmiĢtir. Mikrobiyolojik özellikleri ise ortalama olarak toplam aerop mezofilik bakteri sayıları 5.64 log kob/ml, koliform grubu bakteri sayıları 4.09 log kob/ml ve mayaküf sayıları 4.11 log kob/ml bulunmuĢtur. Laktasyon süresinin Ġvesi ırkı koyun sütlerinin tüm fizikokimyasal (pH, titrasyon asitliği, kurumadde, yağ, yağsız kurumadde, protein, kül ve yoğunluk) ve bazı mikrobiyolojik özellikleri (toplam aerobik mezofilik bakteri sayıları, koliform grubu bakteri sayıları ve maya-küf sayıları) üzerine etkisi istatistiki anlamda önemli (p<0.01) olmuĢtur. Ayrıca Ġvesi ırkı koyun sütlerinde yapılan fizikokimyasal ve mikrobiyal analizlerden elde değerlerin, Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl ĠĢlem GörmüĢ Ġçme Sütleri Tebliği ile Türk Gıda Kodeksi Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğlerinde koyun sütü için verilen değerlerle (titrasyon asitliği, yağ, yağsız kurumadde, yoğunluk ve toplam aerobik mezofilik bakteri sayıları) uyum içinde olduğu belirlenmiĢtir. ANAHTAR KELĠMELER: Ġvesi ırkı, koyun sütü, laktasyon, süt bileĢenleri en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Gıda Mühendisliği = Food Engineering en_US
dc.title Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım Işletmesi Müdürlüğündeyetiştirilen ivesi ırkı koyun sütleri bileşiminde laktasyon dönemi boyunca meydana gelen değişmeler / Research of the changes of milk composition of Awassi sheep, which grown in Sanlıurfa Ceylanpınar Agricultural Enterprise General Directorate,during lactation period en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account